abonneren

Kutano

Veel software probeert mee te liften op het succes van Twitter. Lukt Kutano dit ook?

Het concept is eenvoudig: bezoekers van een website schrijven een berichtje dat aan alle andere bezoekers van de site wordt getoond, die er vervolgens op kunnen reageren. Lang voor Web 2.0 gemeengoed werd, waren er al browserplugins die dit soort functionaliteit aanboden, maar Kutano biedt meer.

Na installatie in Firefox (Windows, Linux en Mac) of Internet Explorer nestelt Kutano zich aan de rechterkant van uw scherm. Bij elke website die u bezoekt, behalve beveiligde pagina’s, toont het venster commentaar dat door bezoekers is geplaatst. In tegenstelling tot andere diensten, zoals Google SideWiki, geeft Kutano niet alleen inhoud weer die gekoppeld is aan het adres van de pagina die u bezoekt, ook het onderwerp wordt geanalyseerd, zodat de plugin andere relevante discussies op dezelfde website weer kan geven. De inhoud die wij te zien kregen, was niet altijd relevant. Naast discussies van zijn eigen gebruikers geeft Kutano ook artikelen van Google SideWiki weer.

De grootste troef van Kutano is de integratie met Twitter. Bij elke webpagina die u bezoekt kunt u een tweet posten via Kutano. De nuttigste functie is echter het weergeven van andermans tweets die aan de webpagina refereerden. Zo ziet u in een oogopslag wat twitteraars over de pagina te melden hebben. Het beantwoorden van tweets, retweeten en volgen van twitteraars behoren ook tot de mogelijkheden. Hiervoor moet u wel een Kutano-account aanmaken en met uw Twitter-account verbinden.

Een dienst als Kutano staat of valt met het aantal en de kwaliteit van de opmerkingen die worden geplaatst. Voor de Nederlandse gebruiker valt dit wellicht wat tegen. De website van PCM en andere drukbezochte pagina’s bevatten nog geen Kutano-discussies, maar wel werd veel informatie gevonden via Twitter.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • integratie met Twitter
  • weinig eigen inhoud
Als Kutano er inderdaad in slaagt een grote eigen database met onderwerpen op te bouwen, zal het echt interessant worden. Tot dan is Twitter het grootste pluspunt aan Kutano.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Laatste reactie