Voor een fatsoenlijk cms hoeft u niet per se uw portemonnee te trekken. Gratis varianten zijn er ook, zoals Joomla! 1.5 bijvoorbeeld.

Volwassen cms

Joomla! is niet voor niets al jaren populair. Het systeem staat bekend om zijn eenvoud, maar ook om het grote aantal uitbreidingen. De releasecandidate van versie 1.5 komt binnenkort uit en later dit jaar verschijnt dan de definitieve versie. Om alvast naar de verbeteringen te kijken installeren wij de tweede bètaversie.

Zware belasting

Voor versie 1.5 van Joomla! is de gehele code grondig onder de loep genomen en op veel plekken herschreven. De code is efficiënter en het templatesysteem, dat bepaalt hoe de site eruitziet, is sterk verbeterd. Vorige versies gebruikten matig gecodeerde html-tabellen, terwijl hedendaagse webdesigners vinden dat tabellen taboe zijn. Zij gebruiken liever cascading style sheets (css). Versie 1.5 voldoet aan hun wensen, maar om te voorkomen dat oude templates niet meer werken, kunt u ervoor kiezen om toch tabellen te gebruiken. Het is opmerkelijk dat de standaardtemplate van 1.5 wel met tabellen werkt, maar door een vinkje te veranderen kunt u kiezen voor een template zonder tabellen. Pluspunt: hierin zijn de koppen van artikelen voorzien van de html-tag H1, belangrijk voor de vindbaarheid in zoekmachines.

Eenvoudiger te installeren

Opvallend is dat de installatie van versie 1.5 eenvoudiger is geworden. Voorheen moest u bepaalde mappen met de hand beschrijfbaar maken. Dat is verleden tijd. Joomla! omzeilt de niet-beschrijfbare mappen door uitbreidingen via ftp te uploaden en daarna te installeren. Wel moeten we het configuratiebestand handmatig aanpassen en zelf uploaden via een ftp-programma. Dit euvel kwamen we bij vorige Joomla!-versies ook al tegen, maar mogelijk heeft dit te maken met de instellingen van onze hostingprovider.

Nederlands 'praten'

Versie 1.5 ziet er wat gelikter uit en heeft een overzichtelijk administratiegedeelte. Een artikel plaatsen is eenvoudig dankzij de knop Nieuw artikel toevoegen, waarna nog slechts één wysiwyg-editor tevoorschijn komt voor zowel het intro als de bodytekst. Joomla! 1.x laadde hiervoor twee wysiwyg-editors – dat was onnodig zwaar.
Het administratiegedeelte 'praat' voortaan Nederlands en dat is ook nieuw. Het is eenvoudiger geworden om uitbreidingen, templates en taalbestanden is installeren, doordat er nog slechts één installer bestaat. Joomla! zoekt zelf uit of u de installer voorziet van een component, module, plug-in of taalbestand. Handig! De nieuwe Joomla!-versie gebruikt UTF-8 om tekens op te slaan, waardoor het cms nu ook met buitenissige tekens overweg kan, zoals Chinese of Arabische.
Traditioneel zijn er voor Joomla! veel uitbreidingen beschikbaar, bijvoorbeeld om een fotoalbum te tonen of om bezoekers te laten reageren op artikelen. Omdat versie 1.5 grotendeels is herschreven, werken de 1.x-uitbreidingen niet standaard. Wie echter 1.5 in Legacy-modus draait, kan ze wel gebruiken. Helaas krijgen wij soms een foutmelding bij installatie en gebruik van 1.x-componenten. Uitkijken dus als u wilt overstappen. Wel slim: oude componenten gebruiken nog vaak html-tabellen. Als u van deze tabellen af wilt, kunt u ze automatisch laten vervangen door css-code, bijvoorbeeld div'jes.

Overstappen

Al met al is versie 1.5 een flinke stap vooruit. De toegankelijkheid is erop vooruit gegaan door (desgewenst) tabellen uit te bannen, artikelen plaatst u sneller, uitbreidingen installeert u makkelijker en de verbeterde code maakt de site wat rapper. Hebt u een Joomla!-site? Dan zult u uiteindelijk over willen stappen, maar het is oppassen geblazen. Overstappen betekent dat u er flink wat tijd in moet steken om de uitbreidingen die uw huidige site gebruikt aan de praat te krijgen. Zolang er geen 1.5-versies van beschikbaar zijn, wordt de werking niet gegarandeerd.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • gebruiksvriendelijk

  • makkelijk uit te breiden

  • overstappen is bewerkelijk

Gaat u een (nieuwe) site opzetten? Dan is de komst van de releasecandidate een goed moment om met Joomla! 1.5 te starten. De ontwikkelaars merken deze versie aan als stabiel genoeg voor een productieomgeving.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten