abonneren

Internet Explorer 9 beta

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De strijd tussen Mozilla en Microsoft leek beslecht toen Firefox jaar na jaar marktaandeel van Internet Explorer wist af te pakken. Microsoft slaat nu echter terug met versie 9 van de browser en weet op een innovatieve manier webapplicaties te integreren.

Volgens onderzoek van Microsoft besteedt u 57 procent van uw pc-tijd in een webbrowser. Door de opkomst van sociale netwerken en webapplicaties maakt de browser een steeds groter deel uit van het pc-gebruik. Tegelijkertijd moet de browser zelf niet te veel aandacht vragen. In Internet Explorer 9 wil Microsoft het daarom makkelijker maken om snel toegang te krijgen tot online applicaties. Een zeer belangrijke feature die hiervoor moet zorgen is de mogelijkheid om, onder Windows 7, tabs met websites vast te maken aan de taakbalk of het startmenu. Op deze manier kunt u snel een site als Facebook of Gmail openen. De geopende tab kleurt qua stijl mee met het homepage-icoontje, waardoor de sites meer overkomen als losstaande applicaties.

Naast het vastmaken aan de taakbalk wordt ook gebruik gemaakt van een andere Windows 7-feature: de jumplist. Om sites meer mogelijkheden te geven om zich als software te gedragen, heeft Microsoft de mogelijkheid om een jumplist te maken toegevoegd. Door middel van speciale <meta>-tags kunnen opties worden toegevoegd, zoals links naar verschillende onderdelen van de website. Technisch geavanceerder is het plaatsen van dynamische inhoud, zoals bij Facebook het aantal nieuwe berichten in uw inbox of de laatste berichten van een nieuwssite. Het nadeel is dat dit alles actie van de webontwikkelaars vereist. In het verleden is Microsoft wel bekritiseerd voor het toevoegen van eigen functies aan de html-standaard, die andere browsers maar te volgen hadden. Hoewel de jumplist-feature erg handig kan zijn, moeten ontwikkelaars er wel breed mee aan de slag gaan om het nuttig te maken. Op dit moment wordt het door een aantal bekende sites ondersteund, zoals Facebook, en in Nederland Hardware.info. Voor Wordpress zijn er al plugins beschikbaar om uw eigen blog ook geschikt te maken.

De interface van Internet Explorer 9 is flink op de schop gegaan. Om nadruk op de inhoud van webpagina's te leggen zijn de werkbalken standaard niet meer zichtbaar. De adresbalk is naast de balk met tabbladen geplaatst. Op een scherm met een voldoende hoge resolutie werkt dat erg prettig, maar bij gebruik op kleine schermen blijft er erg weinig ruimte over voor tabs.Extra snel

Bij het gebruik van webapplicaties is snelheid en vooral rekenkracht van belang vanwege complexe scripts. Ook moet ondersteuning voor nieuwe standaarden ingebouwd worden. In Internet Explorer 9 is daarom een nieuwe versie van de Trident-engine opgenomen. Deze kan omgaan met afbeeldingsformaat svg en ontwerpstandaarden xhtml, html5 en css 3. Webtoepassingen worden verwerkt door de nieuwe Javascript-engine Chakra, die hardwareversnelling ondersteunt en daarmee een stuk sneller is. De standaardentest Acid3, waar Internet Explorer 8 slechts 20 punten haalde, wordt nu bijna voltooid met 95 van de 100. Hoewel dit natuurlijk een synthetische test is, geeft het wel aan dat Internet Explorer in ieder geval met het overgrote deel van de nieuwe standaarden om kan gaan.

Naast het versnellen van de Javascript-engine worden ook de pagina's zelf nu met hardwareversnelling weergegeven. Voor video-content en animaties wordt gebruik gemaakt van Direct3D, onderdeel van DirectX. Dat betekent dat vrijwel iedere grafische kaart kan zorgen voor een performanceverbetering. Het nadeel is wel dat de browser daarom niet meer draait op Windows XP. Microsofts website vermeldt dat Internet Explorer 9 gebruik maakt van grafische mogelijkheden van Windows 7, die alleen compatibel zijn gemaakt met Windows Vista. Als u Windows 7 hebt, kunt u Internet Explorer 9 zonder meer installeren. Voor Windows Vista is installatie van Service Pack 2 vereist.

In het gebruik merken we niet direct veel van de hardwareversnelling. Op een pc met voldoende ram en een moderne, multithreaded processor is het effect minder opvallend dan op een minder goed uitgeruste pc waar wel een goede videokaart in zit. Het afspelen van video's in html5 gaat probleemloos, maar schokt af en toe een beetje. Niets dramatisch, maar het is ook niet veel beter dan de hardwareversnelde versie 10.1 van de Flash Player. De testsite die Microsoft heeft samengesteld (ie.microsoft.com/testdrive), bevat enkele demonstraties van de mogelijkheden van html5 en hardwareversnelling. Zo kunt u er enkele games spelen (onder andere een eenvoudige, in html5 geïmplementeerde flipperkast) en ook een demonstratie bekijken van de grafische pracht, toegepast in een aquarium met zwemmende visjes. De meeste demonstraties zijn mooi, maar uiteraard moet nog maar bezien worden in hoeverre webdesigners met de animatiemogelijkheden van html5 aan de slag gaan.Downloadbeheer

Om de browser zo onzichtbaar mogelijk te maken, heeft Microsoft ook het aantal dialoogvensters aangepast. Als u een bestand downloadt, verschijnt er geen downloadvenster meer pontificaal in het midden van het scherm, maar wordt onderaan een onopvallende balk weergegeven. Naar onze smaak iets te onopvallend, maar dat is een kwestie van gewenning. In deze balk kunt u klikken op View download’ om een klein, maar handig overzicht van downloads te zien, dat eventueel te doorzoeken is.

Ook nieuw is de mogelijkheid om de SmartScreen-functie op downloads toe te passen. In voorgaande versies checkte deze alleen webadressen op bekende phishingsites, maar ook downloads worden nu gescreend, zodat u gewaarschuwd kan worden als het bestand van een dubieuze bron afkomstig is.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • hardwareversnelling
  • tabs aan taakbalk/startmenu vastmaken
  • browser bijna niet meer aanwezig
  • niet voor Windows XP
Internet Explorer 9 zet in op webapplicaties. Ze worden met de nieuwe engine moeiteloos weergegeven en in Windows 7 goed geïntegreerd in de rest van het systeem. Jammer genoeg wordt Windows XP niet meer ondersteund. Dat is een nadeel, maar door de verbeteringen in hardwareversnelling ook logisch. In het gebruik voelt Internet Explorer 9 goed aan en door de nieuwe interface ligt de nadruk duidelijk op de websites in plaats van op de browser.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: