abonneren

Internet Explorer 8

Een jaar lang hebben gebruikers de nieuwe functies van Internet Exporer 8 kunnen uitproberen met de eerste bètaversie. Nu is de definitieve versie beschikbaar. Wat zijn de belangrijkste verbeteringen?

De nieuwe browser is beschikbaar voor zowel 32- als 64-bit computers. De belangrijkste verbeteringen betreffen de functies webslices, accelerators, InPrivate en SmartScreen. Nog niet alle sites zijn geschikt voor weergave in Internet Explorer 8, maar gelukkig biedt de browser een compatibiteitsmodus, waardoor de browser ook met oudere websites overweg kan. Ook is het nog mogelijk om de oude menu's op te roepen. Rechtsklik hiervoor in de bovenkant van de browser en klik op Menu's weergeven.

Webslices

Webslices zijn enorm handig als u bepaalde delen van een website in de gaten wilt houden. De functie doet erg denken aan rss, maar werkt toch iets anders. Stel dat u op de veilingsite eBay een interessant item tegenkomt. U doet een bod en wilt graag weten of andere gebruikers hogere biedingen uitbrengen. Via de site van eBay kunt u dit item als webslice in de favorietenbalk laten opnemen. Op het moment dat iemand anders een beter bod doet op het veiligitem, licht de webslice in de favorieten op. Zo hoeft u niet elke keer de website te checken, waardoor u tijd bespaart. Deze functie kunt u eveneens gebruiken voor het bijhouden van een bepaalde beurskoers. De sociale netwerksite Hyves ondersteunt voor bepaalde delen van de site webslices. Webslices worden momenteel maar door een beperkt aantal sites ondersteund. Het is namelijk zo dat een website speciaal hiervoor moet worden aangepast, maar veel werk is dat volgens Microsoft niet. Een programmeur hoeft alleen maar een paar regels code aan een internetpagina toe te voegen.

Accelerators

Als u een stuk tekst in een internetpagina selecteert, krijgt u een blauw pijltje in beeld. Als u daarop klikt, worden via een contextmenu een aantal opties zichtbaar. Bij het selecteren van het adres kunt u in een klein venster een plattegrond van de omgeving laten zien. Ook kunt u met deze functie via Translate een woord laten vertalen. Met Accelerators kunt u veel functies binnen een internetpagina bedienen. Het voordeel is dat u de internetpagina niet te hoeft te verlaten. Normaliter selecteert u een stuk tekst en plakt u dat weer in een invoerveld op een andere pagina. Voor verschillende websites, zoals Hyves, Wikipedia en Marktplaats, zijn accelerators beschikbaar. Op de website van Microsoft vindt u een overzicht van beschikbare accelerators. Alles is keurig ingedeeld in rubrieken en toevoegen gaat heel makkelijk door te klikken op de knop Aan Internet Explorer toevoegen. Als een accelerator niet bevalt, kunt u deze eenvoudig weer te verwijderen.

InPrivate

Vooral op openbare computers kan de functie InPrivate nuttig zijn. Klikt u in een internetcafé op de knop InPrivate, dan wordt deze surfsessie geheel anoniem. Het voordeel van InPrivate is dat u van tevoren kunt bepalen dat er helemaal niets wordt opgeslagen, zodat u geen sporen als gebruikersnamen, browserhistorie en cookies op de pc achterlaat. Het achteraf wissen van gegevens blijft overigens ook nog steeds mogelijk. U dient zich wel te realiseren dat gegevens met betrekking tot alle voorgaande surfsessies gewist worden.

Smartscreen

Deze functie helpt besmetting via malware te voorkomen. Als Internet Explorer 8 op een website met malware stuit, wordt deze automatisch geblokkeerd. Het filter werkt met een heuristische techniek die aanvallen van buitenaf moet tegengaan. Wordt er gevaarlijke code aangetroffen, dan treedt een blokkade in werking. Gebruikers kunnen zelf ook besmette sites melden. Inmiddels is meer dan vijftig procent van alle sites uit de database afkomstig van meldingen van gebruikers. Via het menu kunt u de functie SmartScreen altijd uitschakelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • verbeterde veiligheid
  • stabiel in gebruik
  • veel mogelijkheden
  • niet alle sites zijn geschikt voor IE8
  • weinig Nederlandse sites bieden diensten aan voor IE8
Internet Explorer 8 is een flinke verbetering op zijn voorganger en is in staat prima te concureren met alternatieven zoals FireFox en Google Chrome.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: