abonneren

Internet Explorer 8 Beta 1

Onlangs stelde Microsoft Internet Explorer 8 Bèta 1 beschikbaar. Het betreft een versie die primair bedoeld is voor ontwikkelaars van websites. Natuurlijk downloaden wij die versie ook direct! Wat heeft IE8 te bieden?

Microsoft komt relatief snel met een opvolger voor Internet Explorer 7. Dat is wel eens anders geweest. In augustus 2001 werd Internet Explorer geïntroduceerd. Ruim vijf jaar later, in oktober 2006, kwam Internet Explorer 7 beschikbaar. Nog geen anderhalf later introduceert Microsoft de opvolger daarvan. Microsoft heeft een aantal functies aan de nieuwe versie toegevoegd en om hiervan gebruik te maken is het noodzakelijk dat contentaanbieders hun sites aanpassen. Dat is de reden waarom deze versie primair bedoeld is voor ontwikkelaars. Het is de bedoeling dat rond de zomer een definitieve versie voor het grote publiek beschikbaar komt.

VERBETERINGEN
De browser oogt op het eerste gezicht niet veel anders. Alle knoppen zitten op dezelfde plek en het voelt vertrouwd aan. Een belangrijke verbetering zit onder de motorkap; Internet Explorer 8 lijkt zich meer aan de webstandaarden te conformeren. Langere tijd leek Microsoft de afspraken voor uniformiteit aan zijn laars te lappen. Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. Internet Explorer 8 doorstaat namelijk de Acid2-test. Als u met Internet Explorer 8 de site webstandards.org bezoekt en kiest voor Acid Test, dan ziet u dat de smiley correct wordt weergegeven. Deze browser lijkt voor CSS 2.1 en Ajax betere ondersteuning te bieden. Dit betekent dat een site die gebouwd is volgens de algemeen geldende webstandaarden in elk type site (Mozilla, Explorer, Netscape, etc.) juist wordt weergegeven.

ACTIVITIES
Een van de nieuwe functies is activities. Als u de linkermuisknop ingedrukt houdt en over een stukje tekst gaat, ziet u een contextmenu oplichten. Daar staat een aantal mogelijkheden. Wilt u snel even een plattegrondje zien van een adres? Klik op de linkermuisknop en selecteer het adres. In het contextmenu kiest u vervolgens voor Live Maps, waarna u een plattegrond ziet verschijnen. Maar u kunt u veel meer doen met een geselecteerd stukje tekst op een site: zoeken in Live Search, delen in Facebook, uploaden naar uw Windows Live Space en het versturen met Hotmail.

SLICES
Een slice is een stukje van een website dat onderhevig is aan verandering. Via Internet Explorer kunt u automatisch op de hoogte worden gehouden als dat stukje informatie verandert. Een concreet voorbeeld is eBay. Deze site heeft deze functionaliteit al toegevoegd. Als u belangstelling hebt voor een bepaald item op eBay, kunt u hiervan een slice aanmaken. U drukt hiervoor op de knop Slice. De slice wordt dan opgenomen in de browserbalk. Wanneer iemand een hoger bod doet, ziet u de slice in de browserbalk dik gedrukt. Dat betekent dat er een mutatie heeft plaatsgevonden. Websitebouwers moeten wel binnen hun site aangeven wat slices zijn.
Microsoft heeft nog een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo wordt een onderscheid gemaakt tussen Add to Bar en Add to Favorities. Een favoriete website kunt u behalve aan uw bookmarks toevoegen ook naar de browserbalk slepen. Dit laatste geldt overigens ook voor Word, Excel- en PowerPoint- bestanden, die u vanuit uw browser kunt opstarten. Internet Explorer 8 opeens gecrasht? Geen punt, want dankzij de Automatic Crash Recovery (ACR) kunt na opstarten weer verder gaan vanaf het punt waar u gebleven was.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • betere aanpassing aan webstandaarden
  • nieuwe functies toegevoegd
  • nog weinig sites ondersteunen nieuwe functie
Tijdens onze test blijkt de browser stabiel, maar natuurlijk moet u niet vergeten dat het hier nog geen definitieve versie betreft. De nieuwe functies slices en activities zijn nuttig, maar hierbij geldt dat internetontwikkelaars er wel hun sites voor moeten aanpassen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie