abonneren

Internet Explorer 7 bèta

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Eind juli lanceerde Microsoft de officiële eerste bètaversie van de nieuwe Internet Explorer (versie 7). Al heel snel na het verschijnen van de bèta wisten wij onze hand op deze nieuwe telg te leggen.

Het heeft lang geduurd, maar recent is dan eindelijk de officiële eerste bètaversie van de Internet Explorer gelanceerd. De nieuwe versie moet straks gaan concurreren met andere bladerprogramma's, zoals Opera en FireFox (waarvan de nieuwe 1.5-versie in september gaat verschijnen).
Wat uiterlijk betreft wijkt versie 7 praktisch niet af van de oudere versie 6. Toch zijn er in een onderliggende laag dingen veranderd op het gebied van beveiliging, gebruikersvriendelijkheid en compatibiliteit. We testen de bèta van de nieuwe Explorer onder Windows Vista bèta (de bètaversie van de opvolger van XP), die ook eind juli verscheen.

Beveiliging

Met de nieuwe Security status bar kunt u, met een druk op het vertrouwde gele slotje (nu bovenin) de beveiligingsinformatie van de betreffende site bekijken. Als er onregelmatigheden in het beveiligingscertificaat van een site worden ontdekt, wordt het gele slotje nu afgebeeld op een rode achtergrond, in plaats van de standaard grijze. Detail, maar handig is het wel: u ziet in een oogopslag of de site in orde is.
In de nieuwe Explorer kunnen gebruikers verder met een klik op de knop de complete internethistorie wissen. Daar waar in versie 6 nog verschillende knoppen nodig waren om de tijdelijke internetbestanden, ingevoerde gegevens in formulieren, historie-informatie en dergelijke te wissen, kan het in versie 7 met een druk op de knop via Tools/Delete browsing history.
Een andere noviteit is het phishing filter dat moet voorkomen dat u belangrijke gegevens invoert op frauduleuze websites. Middels hulp van een internetdienst die door Microsoft is ingeschakeld, waarschuwt de Internet Explorer als er een verkeerde website wordt geopend. Verder zijn er andere verbeteringen op beveiligingsgebied, zoals cross-domain scripting attack protection, protected mode en URL handling protections. Maar dat mag u zelf verder nakijken.

Gebruikersvriendelijkheid

Eindelijk is er ondersteuning voor tabgescheiden vensters in de nieuwe Internet Explorer. Kon versie 6 alleen door middel van de MSN gereedschappenbalk worden uitgebreid met tabgescheiden vensters, standaard waren ze niet aanwezig. Naast de tabbladen is er nu ook een zoekveld zichtbaar die direct is gekoppeld aan MSN Zoeken. Ook dat was standaard niet aanwezig in de oudere versie, hoewel het wel weer uit te breiden viel met een gereedschappenbalk. U kunt aangeven dat u een andere zoekmachine wilt raadplegen dan MSN Zoeken, zoals Google, of Yahoo! Search.
Waren in versie 6 alle knoppen in de knoppenbalk bovenin de Explorer geïntegreerd, nu zijn alleen de forward- en back-button nog prominent aanwezig (links)bovenin. Andere knoppen zijn verkleind verplaatst naar beneden onder de tabbladen. Wat dat betreft vinden we het er niet echt overzichtelijker op geworden; vreemd is ook dat de Stop-knop er niet meer is (en ook niet meer is toe te voegen). Ook voor de printfanaten is er goed nieuws: in versie 7 worden internetpagina's automatisch ingekrompen zodat ze op de juiste manier worden afgedrukt en er geen zaken meer buiten de kantlijn vallen.

Rss

En eindelijk is er ondersteuning voor rss in het bladerprogramma. Als er een feed wordt ontdekt in de webpagina, kan die middels de rss-knop met een klik worden geopend en worden bekeken in de Explorer. De leesmogelijkheden zijn basaal en delven het onderspit tegenover een echte rss-lezer, maar handig is het wel. En natuurlijk kun je een rss-feed als favoriet opslaan. Tot slot, gezien het succes van de extensies in FireFox, kon ook dit niet uitblijven: de add-onmanager wordt (wel pas in bèta 2) flink onder handen genomen, zodat er makkelijker en veiliger gebruik kan worden gemaakt van insteekmodules. In beta 1 is al wel de modus die heet no add-ons, geïntegreerd. Daarmee is het met een druk op de knop mogelijk alle add-ons in de Internet Explorer uit te schakelen.

Compatibiliteit

Microsoft heeft ook ingezien dat CSS niet altijd lekker werken onder de oudere versie van de Explorer, bijvoorbeeld op het gebied van de <div>-tags. In versie 7 is er een verbeterde ondersteuning voor CSS en zijn er een aantal CSS-bugs verholpen. Verder is er ook ondersteuning voor het transparante PNG-bestandsformaat voor afbeeldingen. Daarmee kunnen websites bijvoorbeeld worden opgesierd met afbeeldingen die een schaduw hebben, maar de achtergrond niet vernielen.

Conclusie
Versie 7 belooft een flink gereviseerde versie te worden. Hoewel de veranderingen hoofdzakelijk in een onderliggende laag zitten, is IE7 de moeite van het overstappen straks wel waard. Wanneer de uiteindelijke versie zal komen is nog helemaal onduidelijk, maar vermoedelijk zal het ergens aan het einde van dit jaar zijn. Als u nieuwsgierig bent geworden: de bètaversie die wij getest hebben is alleen weggelegd voor bètatesters en niet voor de gewone consument. Verder is de bètaversie er alleen nog maar in de Engelse taal en niet in het Nederlands. Overigens zal de bèta straks alleen te gebruiken zijn onder Vista en XP SP2.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord