abonneren

Google verplicht appstore voor browserextensies

Google verplicht alle Chrome-gebruikers om browserextensies alleen uit de Chrome Web Store te halen. Zomaar gedownloade extensies kunnen namelijk malware bevatten.

Extensies voor Chrome moeten voortaan via Google's appstore lopen en kunnen niet langer direct worden geïnstalleerd. Deze blokkade geldt vanaf nu voor alle 'lijnen' van Google's webbrowser: zowel de stabiele lijn waarvoor dit al gold als ook het developer channel. Laatstgenoemde kon nog wel gewoon extensies uit andere bron installeren.

Misbruik door malware

Deze verplichting om extensies uit de appstore voor Chrome te halen, geldt voor die Google-browser op Windows en op OS X. De omslag van een jaar geleden gold alleen voor Windows-gebruikers. Gewone gebruikers die het stable channel van Chrome draaien konden sinds mei vorig jaar niet meer extensies installeren als die niet uit de Chrome Web Store kwamen.

Google doet dit vanwege malware, dat in toenemende mate extensies benut. Net zoals lang geleden al browsertoolbars zijn misbruikt voor en door malware. Oorspronkelijk heeft Google developers bewust de mogelijkheid gegeven om zelf extensies naar eigen inzicht te installeren. De internetgigant verklaart nu dat het echter malware heeft gezien die gewone Chrome-gebruikers laat omschakelen naar de developer-builds waarna kwaadaardige software in de vorm van browserextensies altijd actief kan blijven.

Windows eerst, Mac volgt

Toen Google in mei vorig jaar gewone Chrome-gebruikers op Windows verplichtte om alleen de Chrome Web Store te gebruiken, had dat volgens het bedrijf goede resultaten. “We zagen een daling van 75 procent in het aantal hulpverzoeken van klanten voor het deïnstalleren van ongewenste extensies”, verklaart Jake Leichtling, Extensions Platform Product Manager bij Google.

Hij blogt dat deze bescherming nu wordt uitgebreid om alle Windows-gebruikers en ook Mac-gebruikers te omvatten. Eerst is de developer-uitvoering van Chrome voor Windows aan de beurt, daarna volgt de browser voor OS X. De verplichting moet vanaf juli dit jaar gelden voor alle channels van Chrome voor alle besturingssystemen.

Geschreven door: Jasper Bakker op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: browser, Verplicht, Malware, Blokkade, Browserextensies, Extensies

Laatste reactie