abonneren

Google Earth 5.0

Na de aarde en het heelal, gaat Google Earth nu de diepte in. Letterlijk. Want met Google Earth 5.0 kunt u onder het wateroppervlak duiken, het onderzeegebied in 3D verkennen en informatie over de oceaan bekijken.

Voor Ocean combineert Google Earth informatie over het onderzeegebied met informatie van experts, zodat gebruikers een aantal van de moeilijkst bereikbare delen van de wereld kunnen verkennen. Virtuele reizigers kunnen rond onderwatervulkanen zwemmen, video's over exotisch zeeleven bekijken, informatie over scheepswrakken in hun nabijheid raadplegen en foto's en video's van hun favoriete surf- en duiklocaties bijdragen.

De beroemde oceanograaf Sylvia Earle speelde een belangrijke rol bij de toevoeging van oceanografische data aan Google Earth. Earle ontmoette Google-ontwikkelaar John Hanke in 2006 tijdens een congres in Spanje. Earle merkte op dat Google Earth beter Google Dirt genoemd kon worden, omdat de applicatie al het water op aarde negeert. Hanke was onder de indruk van de oceanograaf en samen besloten ze om alle oceanen en wereldzeeën in Google Earth in kaart te brengen.

Door op de laag Verken de oceaan te klikken, kunt u op de oceaan inzoomen. U krijgt dan een dynamisch wateroppervlak te zien. Door onder dit oppervlak te duiken, kunt u driedimensionale onderzeegebieden verkennen, zoals 's werelds langste onderzeese bergketen, de Midden-Atlantische Rug, die 50.000 kilometer beslaat. De functie biedt twintig contentlagen met informatie die is bijgedragen door meer dan 80 wetenschappers, experts en organisaties uit alle delen van de wereld.

In de laag Marine Protected Areas vindt u informatie over het Grote Barrièrerif van Australië. En via Animal Tracking kunt u allerlei zeedieren volgen die een zendertje hebben. De lagen Dead Zones, Seafood Watch en Fish to Eat bieden informatie over de schadelijke invloed van overbevissing en de manieren waarop u kunt helpen bij het beschermen van het zeeleven. Dan is er ook nog de nostalgische laag Cousteau Ocean World. Deze laag biedt video's uit de archieven van de beroemde oceaanverkenner Jacques Cousteau, met inbegrip van nog nooit eerder vertoonde beelden van historische oceaanexpedities.

De andere nieuwe mogelijkheden in Google Earth 5.0 worden een beetje overschaduwd door al dat oceaangeweld. Toch zijn ze het noemen meer dan waard. Gebruikers kunnen in versie 5.0 van Google Earth tracks van gps-apparaten naar de applicatie uploaden, om zodoende makkelijk marathon-, wandel- en fietsroutes te visualiseren en vast te leggen. Ook is het mogelijk terug in de tijd te reizen met behulp van historische satellietbeelden. Hierdoor kunt u zien hoe uw buurt, geboorteplaats of andere bekende plekken in de loop der tijd zijn veranderd. Zo kunt u de bouw van de Duitse voetbalstadia in de aanloop naar het WK van 2006 volgen, gadeslaan hoe het meer van Tsjaad langzaam maar zeker in een woestijn verandert en het ijs van de Grinnell-gletsjer in Montana in de loop der tijd zien smelten. Leuk is ook dat u in Google Earth 5.0 een verslag van een rondreis kunt maken op basis van beelden en inhoud en vervolgens Google het verslag van gesproken commentaar laten voorzien. Ten slotte kunt u in versie 5.0 van Google Earth zelf onderzoeken of er leven is op de planeet Mars. Met Google Mars kunt u over het rode landschap van Mars vliegen en beroemde landmerken als Olympus Mons, de grootste vulkaan in ons zonnestelsel, en de mysterieuze piramiden van Cydonia bekijken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • leerzame informatie over de wereldzeeën en oceanen
  • ogelijkheid uploaden gps-tracks
  • historische satellietbeelden
  • Mars verkennen
  • goede internetverbinding nodig
Google Earth 5.0 laat met aanvullingen als Ocean, Mars en gps-tracking de concurrentie ver achter zich. Google kan vanaf versie 5.0 de applicatie met recht een virtuele aardbol noemen. Google Earth 5.0 is onmisbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in andere landen, culturen, ecosystemen, verre planeten en het klimaat.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: