Firefox leert van Chrome

Mozilla heeft zijn plannen voor de rest van 2012 ontvouwd. De nieuwe roadmap doet sterk denken aan Chrome, met onder andere stille updates en verminderde aandacht voor versienummers.

Firefox moet zijn best doen om Chrome bij te benen. De browser van Google blijft onverminderd populair en snoept veel gebruikers van Firefox af. De nieuwe planning die Mozilla heeft gepresenteerd laat een aantal broodnodige verbeteringen zien. Een aantal daarvan lijkt direct afgeleid te zijn van Chrome.

Opvallend is de voor het tweede kwartaal geplande stille updatemechanisme. Updates voor Firefox werden al op de achtergrond gedownload, maar tot nu toe vereiste de installatie een bevestiging van de gebruiker en werd je met popups van Gebruikersaccountbeheer belaagd. Dat alles moet naar verwachting vanaf versie 13 op de achtergrond gebeuren. Als bijeffect worden versienummers minder belangrijk. Mozilla blijft voor ontwikkelaars versienummers toekennen aan de diverse Firefoxversies, maar zal er weinig marketingaandacht op richten.

Ook bekend van Chrome: het optievenster van Firefox wordt vervangen door een interface als browserpagina. Samen met deze feature kunnen we in de tweede helft van het jaar ook nog een aantal 'Firefox-eigen' functies verwachten, met wisselende vooruitzichten. De Tracking Map moet visueel inzicht gaan bieden in hoe je over het web gevolgd wordt, bijvoorbeeld door tracking cookies. Mede door de recente media-aandacht voor privacy kan dit een handige optie worden. Het nieuwe Firefox Share zal je vanuit de browser dingen laten delen via sociale netwerken – een functie die door browsermaker Flock met weinig succes werd uitgeprobeerd. 

Bron: Mozilla

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: browser