abonneren

Firefox krijgt H.264-codec

Mozilla gaat de Firefox-browser voorzien van ondersteuning van H.264 video. Eerder moest Mozilla niets hebben van H.264 omdat het geen open standaard is en er mogelijk flinke licentiekosten mee gemoeid zijn.

Firefox zou eigenlijk ondersteuning krijgen voor WebM, de door Google gepromote andere videostandaard voor het web. Dit omdat Mozilla de voorkeur geeft aan open standaarden en H.264 vergezeld gaat met patenten die in handen zijn van o.a. Apple en Microsoft. Hierdoor moeten er mogelijk licentiekosten betaald worden voor het gebruik ervan.
Brendan Eich, Chief Technical Officer van Mozilla laat in een blogpost weten niet tevreden te zijn met de manier waarop Google de WebM-standaard ontwikkelt en sommige beloften niet waarmaakt. Zo zou Google vanaf januari 2011 helemaal voor WebM gaan in Chrome, maar ondersteunt de Chrome-browser zowel als de standaard browser in Android H.264 nog steeds. Firefox valt terug op Flash als alternatief voor H.264. Omdat Adobe is stopt met Flash voor het mobiele platform, wordt dat nu een groot probleem voor Firefox.

Codec gratis voor Firefox-gebruikers
Het gaat voornamelijk om het mobiele platform, waarbij Eich de H.264 codec eigenlijk als enige optie ziet, omdat het ook veel minder energie nodig heeft dan alternatieve codecs voor het decoderen van video. Hij laat weten dat Firefox-gebruikers niet hoeven te betalen voor het gebruik van de H.264-codec.
Google WebM ten dode opgeschreven
Voor Google is het niet zo’n punt wanneer Mozilla besluit om Google’s WebM niet te gebruiken in de mobiele versie van Firefox, omdat die toch maar een klein marktaandeel heeft, maar Mozilla zal waarschijnlijk ook voor H.264 kiezen als standaard in hun desktopbrowser en in die markt is Firefox nog steeds een zeer grote speler. Microsoft en Apple hebben al gekozen voor H.264. Zonder de steun van Firefox valt het marktaandeel voor WebM terug naar 30% en dat van H.264 stijgt dan naar 70%, waardoor WebM waarschijnlijk ten dode is opgeschreven.

Bron: Tomsguide

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: Codec, Webm, h264