abonneren

Firefox komt pas een jaar na release naar Windows 8

Mozilla dacht al in januari van 2013 klaar te kunnen zijn met de ontwikkeling van een Firefox-browser die speciaal voor de Metro- of Modern-interface (de Windows 8-tegels) gemaakt is. In de realiteit wordt dat waarschijnlijk pas november. Microsoft maakt het andere browser-ontwikkelaars dan zichzelf niet makkelijk, naar het schijnt.

 

Mozilla heeft een schema online geplaatst waaruit blijkt dat de Firefox-versie voor Windows 8 op zijn vroegst op 2 oktober 2013 af is. Het kan echter ook zo zijn dat het ontwikkeltraject tot 20 maart 2014 duurt. Een lanceerdatum van 19 november lijkt het meest plausibel.

Mozilla dacht dat de browser voor Windows 8 in januari 2013 al klaar had kunnen zijn, maar heeft zich schromelijk misrekend. Een release-datum van 19 november 2013 zou betekenen dat de browser pas een jaar na Windows 8 uitkwam (26 oktober 2012) beschikbaar is.

Mozilla zou nu pas op een derde van het ontwikkeltraject zijn aanbeland, hoewel in oktober al een preview-versie van Firefox voor Windows 8 werd uitgegeven. De lange ontwikkelperiode die Mozilla nodig heeft zou aantonen dat het ontwikkelen van zogenaamde Metro- of Modern-applicaties erg lastig is. Matige documentatie over de API van Windows RT van de kant van Microsoft zou hier onder andere aan ten grondslag liggen. Zelfs de meest ervaren ontwikkelbureaus hebben het er moeilijk mee.

De nieuwste desktop-versie van Firefox draait wel gewoon in de desktop-modus van Windows 8. Mozilla wil echter graag een ‘echte’ Windows 8-versie leveren, omdat Windows 8 door steeds meer mensen gebruikt zal worden.

 

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: