abonneren

FireFox 3.5

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De populairste en grootste concurrent van Internet Explorer werd langzamerhand links en rechts ingehaald door andere browsers met mooiere features en hogere benchmarkscores. Het werd dus hoogtijd voor een belangrijk update van de vlammende vos, en die is gekomen! FireFox kan de strijd in de browser-oorlog weer met gemak aan.

Mozilla heeft zich voornamelijk geconcentreerd op de snelheid van FireFox en dit zien we met name terug in de benchmarkscores. Onze test-pc is een Vista 64-bit machine met een Core 2 Duo processor op 3,6 GHz en 4 Gigabyte aan ramgeheugen. FireFox 3 veegde al de vloer aan met Internet Explorer 8, maar versie 3.5 is nog veel sneller geworden. Als we naar de praktijk kijken - we testen de websites youtube, bol.com en pcmweb - dan zien we dat FireFox 3.5 ook sneller is geworden met browsen in het algemeen. Maar hoewel het verschil getalsmatig aanzienlijk is, is de echte tijdswinst maar luttele tienden van een seconde.

FireFox 3.5 heeft natuurlijk ook nieuwe features toegevoegd maar heel vernieuwend zijn ze niet. Zo kunt u nu ook met FireFox 3.5 anoniem browsen en zijn de tabbladen in de browser nu standaard zichtbaar. Een leuke optie is de mogelijkheid om een tab buiten het FireFox venster te slepen en er zo een volledig nieuw browservenster van te maken. Een andere mogelijkheid is meer van belang voor de 'stiekeme' surfers onder ons. Zo kunt u FireFox 3.5 de opdracht geven om alles te vergeten van een website die in uw historie staat of kunt u de opgeslagen gegevens van de afgelopen paar uur of dag verwijderen. Dit is handiger en subtieler dan de gebruikelijke 'wis alle offline internetbestanden, cookies en geschiedenis gegevens' tactiek. Echter zitten deze functies wel goed verstopt in de browser. Voor geavanceerde surfers zijn er ook filters die u kunt hanteren in de adresbalk. Zo zoekt u bijvoorbeeld met de term 'pcm#' alleen naar websites in de historie met pcm in de naam.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • tab interface verbeterd
  • sneller
  • nieuwe vergeet functie
  • vergeet functie zit goed verborgen
FireFox 3.5 heeft geen wereldschokkende veranderingen ondergaan, en de andere populaire browsers - Chrome 2, Safari, Opera en Internet Explorer - zijn ongeveer net zo goed waarbij iedere browser zijn sterke punten heeft. Het blijft dus vooral een kwestie van persoonlijke smaak of u FireFox gebruikt of niet. Maar feit is wel dat met versie 3.5 FireFox weer helemaal up to date is en FireFox fans nu geen reden meer hebben om over te stappen naar een andere browser.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie