abonneren

Firefox 3.0 bèta 5

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Al in november 2007 testten we de alfaversie van Firefox 3.0. Inmiddels is de vijfde bètaversie net uit. Is Firefox nu klaar voor de start?

Een half jaar geleden merkten we op dat de browser prima werkte, maar dat de stabiliteit en het geheugengebruik van de software nog wel wat werk behoefden. De ontwikkelaars hebben kennelijk geluisterd. Het geheugengebruik is bij verreweg de meeste pagina's beter dan dat van veel concurrenten. Maar natuurlijk is afslanken niet het enige dat Mozilla al die tijd heeft gedaan. Sinds de alfaversie zijn er letterlijk duizenden verbeteringen en bugfixes doorgevoerd. Zo zijn er tussen bèta 3 en 4 ruim 900 zaken aangepast en tussen bèta 4 en 5 ook weer 750 fixes toegepast. Hoe goed we ook ons best doen, we kunnen FF3 niet betrappen op traagheid, crashes of incompatibiliteitsproblemen. Net als bij concurrent IE is er flink gesleuteld aan de veiligheid. De identiteit van sites en mate van beveiliging is nu stukken simpeler te verifiëren en ook de gebruiksvriendelijkheid is op de schop gegaan. Zo ziet de downloadmanager er wat gelikter uit en kunnen downloads nu gepauzeerd en hervat worden. Het in- en uitzoomen werkt prima, en de optie om alleen op de tekst te zoomen zal veel lezers aanspreken. Ook het navigeren door tabbladen en de browsergeschiedenis is flink geoptimaliseerd. Zo zijn er nu 'slimme' bladwijzers en categorieën als Recent aangemaakt en Meest bezocht, wat het snel vinden van de juiste pagina vergemakkelijkt.

PluspuntenConclusie
  • talloze veiligheids- en stabiliteitsverbeteringen
  • sneller en efficiënter
  • vernieuwd en toch vertrouwd
De gehele browserervaring is subtiel verbeterd en is veel minder radicaal veranderd dan die tussen IE 6 en IE 7, iets dat u vast als muziek in de oren zal klinken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Laatste reactie