Als Mozilla zich aan zijn beloftes houdt, dan komt een dezer dagen versie 3 uit van Firefox. Wij hebben met Gran Paradiso – de codenaam voor de alfaversie van Firefox 3 – een uitgebreide testrit gedaan. Hoe revolutionair zijn de veranderingen?

De belangrijkste verandering in Firefox 3 is het gebruik van versie 1.9 van de Gecko rendering-engine. Versie 1.9 gebruikt nieuwe en verbeterde algoritmes, waardoor de grafische mogelijkheden van Firefox 3 flink zijn verbeterd en uitgebreid. Hierdoor komt Firefox nu eindelijk door de Acid 2-test (zie afbeelding). De Acid 2-test is ontwikkeld door het Web Standards Project om te zien of een browser zich houdt aan de standaarden van het World Wide Web Consortium (W3C). Enkele browsers zijn al door de strenge test gekomen, zoals Safari, Konqueror en Opera, maar Firefox en Internet Explorer faalden tot nu toe.

Places

Het nieuwe systeem Places, dat aanvankelijk al in Firefox 2 zou zitten, biedt de mogelijkheid om bladwijzers te taggen (er trefwoorden aan te koppelen). Door simpel op het pictogram van een sterretje in de adresbalk te klikken, krijgt u een dialoogvenster te zien waar u de naam, de folder en de tags kan opgeven voor de nieuwe bladwijzer. In het Bladwijzer-menu ziet u dan niet de gebruikelijke lange lijst met websites of folders, maar de tags die u hebt opgegeven. Door op een tag te klikken, krijgt u een overzicht van de websites die die tag hebben.
Firefox 3 onthoudt uw browse-geschiedenis 180 dagen in plaats van de huidige negen dagen. Hierdoor kan het afsluiten van de browser iets langer duren dan u gewend bent.

Animated png-Editor

Ook nieuw is de ondersteuning voor bewegende png-afbeeldingen. Om het aanbod van bewegende png-plaatjes snel te laten toenemen, heeft Mozilla een nieuwe add-on ontwikkeld. Met de Animated PNG Editor kunt u zelf een bewegend png-plaatje maken. Dit kan door een serie statische png-plaatjes achter elkaar te monteren of via een animatiescript dat zelf de beweging berekent.
Mozilla zou graag zien dat het png-formaat het gif-formaat op den duur vervangt. Gif heeft geen ondersteuning voor gedeeltelijk transparante afbeeldingen en het formaat kan maar een beperkt aantal kleuren aan. Doordat nog slechts een beperkt aantal browsers bewegende png-plaatjes ondersteunt (IE en Firefox 2 laten alleen het eerste plaatje zien), hoeft gif nog niet voor zijn bestaan te vrezen.

Make-Over

De ingebouwde download-manager heeft een 'make-over' ondergaan. U kunt in Firefox 3 met behulp van een zoekfunctie uw downloads doorzoeken. Tevens kunt u actieve en complete downloads groeperen, zodat de lijst overzichtelijker wordt.
Met de nieuwe plugin-manager kunt u gemakkelijk zien welke browserplug-ins geïnstalleerd zijn. In vorige versies moest u het commando 'about:plugins' gebruiken om het complete overzicht te krijgen. De nieuwe Toolbar Resizer bevindt zich tussen het zoekveld en de adresbalk op de toolbar. Met de resizer kan de breedte van de twee tekstvelden gemakkelijk worden aangepast.

Inzoomen

Een andere nieuwe functie waar veel gebruikers naar uitkijken is de mogelijkheid om in- en uit te zoomen op webpagina's. Zo kunt u inzoomen op een gedeelte van de webpagina, zoals een blok tekst of een afbeelding. Aan deze functie wordt nog flink gesleuteld door Mozilla, waardoor in Gran Paradiso alleen een zeer rudimentaire versie is te zien.

Meteen downloaden?

Door gebruik te maken van de Gecko 1.9 rendering-engine maakt Mozilla een grote sprong met Firefox. Het nieuwe Places-systeem en het behalen van de Acid 2-test zijn de belangrijkste redenen om over te stappen naar de nieuwste versie. Een groeiende groep ontwikkelaars werkt aan handige add-ons voor de browser, waardoor Firefox steeds populairder wordt. Ontwikkelaars bij Mozilla moeten zich nu concentreren op het verbeteren van de stabiliteit van de browser en ervoor zorgen dat de browser minder geheugen opslokt.ConclusieFirefox is niet de grote sprong voorwaarts waar veel gebruikers op hadden gehoopt, maar het biedt voldoende extra's en verbeteringen om met vertrouwen in de concurrentiestrijd met de andere browsers te kunnen blijven.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten