abonneren

Firefox 22 dicht 7 ernstige gaten

Firefox 22 dicht 17 beveiligingslekken, waarvan 7 ernstige. Maar naast verbeterde beveiliging zijn er ook een aantal handig nieuwe functies.

 

Van de 17 lekken waren er 7 zo ernstig dat ze er voor konden zorgen dat aanvallers het onderliggende systeem konden overnemen bij bezoek aan een gehackte of kwaadaardige website. Andere lekken maakten het mogelijk om gevoelige informatie van websites te stelen of manipuleren. En dat terwijl Firefox nog wel als alternatief werd genoemd op de PRISM-break.org website aangezien Internet Explorer en Chrome door de NSA worden bekeken.

Naast het patchen van de lekken, biedt de browser ook een aantal vernieuwingen en verbeteringen. Hier vind je een volledige lijst. Wij pikken er een paar uit om toe te lichten.

 WebRTC-protocol

Het WebRTC-protocol die ontwikkelaars in staat stelt om web apps te bouwen met ingebouwde video en audio conversaties en ook bestandsdeling mogelijk maakt zonder extra plugins. Chrome heeft ook al ondersteuning voor WebRTC in de Chrome-browsers.

 ASM.js

Ook nieuw is ASM.js dat door Mozilla werd uitgelegd als een virtuele machine voor het uitvoeren van programmatalen die kwaad kunnen doen wanneer ze in het geheugen worden geladen (zoals C en C++). Met AMS.js (een subset van Javascript) kan nu dergelijke krachtige code worden omgezet naar code die in de browser kan draaien zonder vertraging.

 BananaBread

Mozilla heeft een game demo ontwikkeld die gebruikmaakt van technieken als WebGL (verbeterd in versie 22), Emscripten, asm.js en WEbRTC om te laten zien wat mogelijk wordt in de browser. De BananaBread demo vind je hier.

 

Firefox 22 downoaden

Op Mozilla.org vind je Firefox 22 en vanuit de huidige versie van je browser kun je ook updaten. Overigens is ook het mail-programma Thunderbird van een update voorzien die 11 lekken aanpakt.

 

Geschreven door: Martijn Verkuil op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: firefox 22