Firefox is snel, maar met Fasterfox 2.0 maakt u de browser net even sneller. Door pre-fetching zorgt Fasterfox er ongemerkt voor dat de volgende pagina die u wilt opvragen alvast op de achtergrond wordt geladen. Nuttig hulpmiddel of egoïstisch extraatje?

Minutenlang wachten op het laden van webpagina's is door de huidige breedbandabonnementen geen probleem meer. Toch kan het altijd sneller. Bijvoorbeeld door de plug-in Fasterfox te installeren, waarmee u webpagina's in Firefox sneller kunt laden. Hoe kan Fasterfox weten welke webpagina u wilt bekijken? Simpel, het gaat er vanuit dat de kans groot is dat u op een link klikt op de pagina die u al aan het bekijken bent. Het haalt daarom op de achtergrond de content op van alle vervolglinks op een webpagina.

Fasterfox kan een volgende pagina daarna zonder vertraging tonen. In de instellingen kunt u de wijze van pre-fetching aanpassen: zo kunt u het aantal webpagina's dat u in het geheugen wilt bewaren aanpassen. Op het tabblad Pipelining kunt u het aantal pipelining requests invullen. Houd dit cijfer laag, want anders zal de server de toegang blokkeren omdat het denkt dat u het systeem probeert te opverspoelen met IP-verzoeken. Verder kunt u aangeven hoeveel tijd de inhoud van de DNS-cache moet blijven bestaan.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Laden van webpagina's versnellen

  • Merkbaar effect

  • Leidt tot veel extra, onnodig dataverkeer op internet

  • Niet aan te raden als uw data/downloadlimiet beperkt is

  • Niet sociaal ten opzichte van andere gebruikers en websitebeheerders

Door de huidige breedbandvoorzieningen is Fasterfox een grotendeels overbodige aanvulling op Firefox geworden. Tegenwoordig wordt u zelden meer geconfronteerd met irritant lange wachttijden bij het laden van een webpagina. Fasterfox heeft daardoor vooral een egoïstische trekje: u vertraagt het internet verkeer van anderen, haalt veel content op die u nooit zult lezen en legt een onnodige belasting op webservers van websitebeheerders, die van hun hostingprovider vaak een beperkte hoeveelheid dataverkeer krijgen toegestaan.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten