abonneren

Expression Web 3

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Microsoft Expression Web 3 maakt deel uit van Microsofts designtools-set Expression Studio 3, maar is ook los verkrijgbaar. Met Expression Web 3 bouwt u professionele websites.

None

6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

Bij elke nieuwe versie van Expression Studio wordt het duidelijker dat Microsoft serieus positie wil innemen naast de populaire software van Adobe. Web 3 vertoont dan ook veel overeenkomsten met Adobe Dreamweaver.

Na het installeren van het gratis te downloaden .net 3.5 framework-servicepack 1 en een herstart, is de pc gereed om Expression Web 3 te installeren. Let op: dat kan even duren.

Expression Web 3 heeft een nieuwe interface die doet denken aan Office-pakketten. De werkomgeving is antracietkleurig, net als bij de rest van de Expression-familie. Ook is het duidelijk dat Microsoft goed naar Adobe Dreamweaver heeft gekeken: Web 3 bevat een splitscreen om het code- en visuele venster weer te geven en sleepbare vensters voor tools en eigenschappen Deze vensters kunnen wel in- en uitklappen, maar zijn niet helemaal naar eigen inzicht te herschalen, zoals bij het Adobe-pakket.

Voor een beginner kan het lastig zijn om wijs te worden uit alle verschillende venstertjes en opties van Web 3, maar een html-expert of webdesigner kan vrijwel zonder oefening aan de slag met dit pakket. U kunt kiezen om in het visuele venster van de werkomgeving te werken of in de code. In beide gevallen kan het resultaat live bekeken worden. U kunt er ook voor kiezen om een van beide vensters te sluiten en het resultaat in een browser te bekijken.

Nieuwe features


Om de webpagina te previewen, kan natuurlijk elke browser afzonderlijk gestart worden, maar in Web 3 bestaat ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de nieuwe optie SuperPreview. U zet daarmee binnen de werkomgeving verschillende browserweergaven van de website naast elkaar. Ook bepaalde onderdelen van de webpagina kunnen op die manier vergeleken worden. Helaas worden binnen deze opzet niet alle plugins ondersteund, zodat bijvoorbeeld een Flash-filmpje dat op de pagina staat, niet getoond wordt in SuperPreview. Het is overigens alléén mogelijk om browserweergaven te vergelijken van browsers die op het systeem geïnstalleerd zijn.

Web 3 heeft een ingebouwde editor met kleurcodering voor html, css, Javascript en − dat is nieuw − php. Met kleurcodering krijgen bepaalde onderdelen van de code een herkenbare kleur, zodat ze gemakkelijk terug te vinden en te debuggen zijn. Ook krijgt u een waarschuwing als u een vaak voorkomende fout maakt in de code. Dat scheelt veel gezoek achteraf.

Expression Web biedt veel mogelijkheden om met andere talen samen te werken en software te integreren. Er is ondersteuning voor php, (x)html, xml/xslt, css, JavaScript, ASP.Net of ASP.Net Ajax, Silverlight, Flash, Windows Media en Adobe Photoshop. Daarnaast is er natuurlijk compatibiliteit met Microsoft Visual Studio en Expression Studio. Pagina's kunnen vanuit Web 3 aangevuld worden met inhoud voor de Silverlight-plugin, zoals video of animaties. Ook kunt u zoombare plaatjes van Seadragon Ajax Deep Zoom Composer toevoegen.

Via de Publish-functionaliteit in Web 3 kunnen er meerdere pagina's tegelijkertijd worden gepubliceerd. Dat gaat sneller dan ze een voor een naar de server te uploaden, zoals bij de vorige versie van Web.

Niet voor Mac OS


Expression Web 3 is weer een prima hulpmiddel om professionele websites te maken. Vooral de SuperPreview-optie is een handige toevoeging voor de sitebouwer. Hoewel steeds meer features van Expression Web en Adobe Dreamweaver overeenkomen, is Web 3 nog zeker minder verfijnd en uitgebreid. Dat komt wel tot uiting in de prijs. Expression Web 3 is los te verkrijgen voor € 110 tegenover €570 voor Dreamweaver CS4. Voor Mac OS gebruikers is Expression Web in elk geval geen concurrent voor Dreamweaver. Web 3 is alléén verkrijgbaar voor Windows vanaf XP.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • SuperPreview
  • snelle Publish
  • venstertjes niet volledig schaalbaar
  • donkere interface
Web 3 is een prima pakket om websites mee te bouwen, vooral door de SuperPreview. Op de Mac is het in ieder geval nog geen concurrent voor Dreamweaver.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: