Esobi V2.5

Gebruikt u internet om uw nieuwshonger te stillen? De lading informatie, over welk onderwerp dan ook, kan overweldigend zijn. Natuurlijk maken rss-readers het leven al een stuk gemakkelijker, maar voor degenen die meer willen met het nieuws dan alleen even lezen, is er iets beters: Esobi 2.5.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Esobi omschrijft zichzelf als een '3-in-1 Internet Information Manager'. In feite is het een programma met drie onderdelen waarmee u nieuws kunt vergaren en bewerken. Het eerste onderdeel is de rss-reader. Hiermee kunt u zich abonneren op de diverse rss-feeds. Bijzonder handig is dat Esobi in staat is automatisch rss-feeds te detecteren. Zodra u een website bekijkt in de geïntegreerde webbrowser - die eigenlijk niets meer is dan een schil om Internet Explorer – gaat Esobi op zoek naar de rss-diensten van die site. Helaas werkt dit nog niet feilloos, wat betekent dat u bij sommige sites toch zelf op zoek moet gaan naar de feed. Het toevoegen van nieuwe feeds gaat gemakkelijk. Zodra u de feed gevonden hebt, is de kans groot dat wanneer u deze wilt toevoegen, Esobi het juiste adres van de feed al voor u heeft ingevuld.

Een andere handige optie van de rss-reader vormen de interessekanalen. Hierin kunt u steekwoorden plaatsen, waarop Esobi alle relevante nieuwsberichten uit uw rss-abonnementen toont in de browser. Daarbij kunt u kiezen voor de volledige weergave, maar ook voor een samenvatting of platte tekst. De samenvatting bevat niet meer dan een paar zinnen en een url en het nut hiervan is ons niet helemaal duidelijk. De platte tekst is met name wenselijk voor het bewerken van de informatie. U kunt namelijk een knipsel maken van het bericht en deze bewaren in het plakboek; de derde functie van het pakket (de tweede functie beschrijven we verderop). In het plakboek verzamelt u al het nieuws dat u interessant vindt en wellicht wilt bewerken. De bewerkingsmogelijkheden zijn redelijk uitgebreid. U kunt delen weghalen, markeren, de tekstopmaak veranderen en zelfs tekst en hyperlinks toevoegen. Wel lijkt het programma zo nu en dan te hangen wanneer u in deze modus actief bent. Dat is weliswaar niet écht zo, maar het kan gebeuren dat u opeens een paar minuten moet wachten voordat u verder kunt met uw bewerkingen. Ook opvallend is dat de bewerkingsmogelijkheden onder Vista in onze test niet goed werken. De mogelijkheid is er simpelweg niet. Erg vreemd.

De tweede functie – die we net hebben overgeslagen – is de metazoeker, een combinatie van drie zoekmachines: Yahoo, Google en MSN. Alle zoekresultaten worden in één lijst samengebracht, waarbij dubbele resultaten worden verwijderd. Handig is dat de zoekresultaten ook weer automatisch voorzien worden van relevante steekwoorden, waardoor u nog sneller direct kunt zoeken. U kunt vervolgens met deze resultaten dezelfde acties ondernemen als met uw feeds. Zelf zoekmachines toevoegen is niet mogelijk. Wel kunt u zoekmachines die u niet aanstaan uitschakelen. Een groot pluspunt is dat Esobi ook Nederlandstalig is. Dit komt het bedieningsgemak ten goede. Bovendien is Esobi voorzien van een uitgebreide doch simpele digitale handleiding, die duidelijk uitlegt hoe de verschillende functies werken. Wel vinden we Esobi's updateproces nogal bijzonder. Bij een nieuwe versie vraagt Esobi u of u de nieuwe functies van de nieuwe versie wilt zien. Als u hier 'ja' op antwoordt, gaat Esobi automatisch over tot updaten, zonder iets te laten zien.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • overzichtelijk
  • gemakkelijk in gebruik
  • bewerkingsmodus hapert
  • werkt niet feilloos onder Vista
Esobi is een bijzonder handig programma voor iedereen die bezig is met nieuwsgaring op internet. Wel kost dit handige programma $39,95, wat neerkomt op zo'n €28. Als u enkel het nieuws wilt lezen en er verder niets mee doet, is Esobi voor u minder interessant. U kunt dan prima uit de voeten met een gratis rss-reader.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: