abonneren

Dreamweaver CS5

Door de opkomst van blogs en sociale netwerken werd de traditionele statische webpagina naar de achtergrond verbannen. Webeditors moeten genoeg nieuwe functies bieden om relevant te blijven voor webdesigners. Weet Dreamweaver CS5 mee te komen met alle ontwikkelingen?

De nieuwe functies in Dreamweaver CS5 zijn in te delen in kleine handigheidjes en fundamentele wijzigingen. In de eerste categorie vinden we bijvoorbeeld de nieuwe css-layouts, die sinds de vorige versie geheel herschreven zijn. De css-code is ruimschoots voorzien van behulpzame opmerkingen, net als de bijbehorende voorbeeldpagina. Een andere kleine verbetering merken we in het opzetten van een nieuwe site. Waar voorgaande versies van Dreamweaver al bij het opzetten van de site om dingen als serverinstellingen vroegen, kunt u nu al aan de slag direct na het invoeren van een naam voor uw site en een map om de bestanden op te slaan.

Een groot deel van de sites op internet is tegenwoordig opgebouwd met een contentmanagementsysteem (cms). In plaats van het leveren van statische informatie bouwt een cms een pagina op vanuit een database met behulp van php en sql. Het probleem voor een webeditor is dat die altijd uitgaat van een statische pagina, omdat de koppeling met php en sql ontbreekt. Dreamweaver CS5 springt in dit gat en ondersteunt de cms-en Wordpress, Joomla en Drupal. Het kan pagina's van die cms-systemen parsen, waardoor u ook voor dynamische pagina's het resultaat van uw werk direct in Dreamweaver kunt zien. Met de dynamically related files-functie worden alle gelinkte bestanden direct ook geladen.

Nog beter is de site-specific code hinting, die de drie eerder genoemde cms'en ondersteunt. U krijgt dan bijvoorbeeld een lijst met Wordpress-functies te zien als u begint met het typen van een Wordpress-opdracht. Dit werkt ook voor uw eigen php-klassen. Voor alle functies die met php te maken hebben (waaronder dus ook de cms-functies), is een serverinstallatie benodigd, inclusief php-ondersteuning. Een gratis server als Apache voldoet, maar u moet zelf dus nog wel enig voorbereidend werk verzetten (op uw pc of webserver). Tijdens onze test bleek niet alles vlekkeloos te verlopen: Dreamweaver was niet altijd in staat om pagina's van onze testserver te parsen.

Vlak na de release van Dreamweaver CS5 heeft Adobe op de officiële website een gratis extensie beschikbaar gesteld die html5 beschikbaar maakt. Hoewel de specificatie voor html5 nog niet af is, worden delen van de markuptaal al ondersteund voor code hinting en ook de veelbesproken <audio>- en <video>-tags worden ondersteund. Deze worden in de interne Webkit-browser door middel van Quicktime gerenderd. Ook van css3 worden enkele delen al ondersteund, maar ook daar is nog niet de complete specificatie beschikbaar. U mag ervan uitgaan dat Adobe de ondersteuning voor zowel css3 als html5 zal bijwerken zodra er meer bekend is over beide specificaties.

Wat betreft css is Dreamweaver zelfs zonder volledige ondersteuning voor css3 al verbeterd. De nieuwe CSS Inspection-tools zijn erg handig. Door in de browser van Dreamweaver met uw muis boven een pagina-element te hangen, ziet u in het venster CSS Styles direct de css-code die er van toepassing op is. Als een element op de pagina bijvoorbeeld uit de toon valt qua uitlijning, kunt u direct controleren of de borderinstellingen wel juist zijn. Ook het Adobe BrowserLab is nieuw. Als u beschikt over toegang tot de Adobe CS Live-dienst (het eerste jaar gratis), kan Dreamweaver uw pagina's direct doorsturen naar BrowserLab, die ze rendert in verschillende browsers op verschillende platformen, zodat u kunt controleren of uw pagina er in alle browsers hetzelfde uitziet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • code hints
  • cms-ondersteuning
  • zelf server configureren
De interessantste functie is de ondersteuning voor cms-systemen. Of het daarmee de slag om de thuisgebruiker weet te winnen van online diensten is de vraag. Wel zorgt het ervoor dat professionele webontwikkelaars cms-systemen kunnen integreren in hun workflow. Bovendien zijn de nieuwe css-tools en code hints erg nuttig. Op de kleine oneffenheid met de parse-functionaliteit na zijn we erg tevreden over Dreamweaver CS5.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie