Dreamweaver CS4 beta

Dreamweaver stamt uit 1997. De komende CS4-release zal versie nummertje tien zijn, en inmiddels heeft het zijn sporen als grafische webdesigntool ruimschoots verdiend. De grootste vraag is ook niet of Dreamweaver CS4 een goede tool zal zijn, maar of Adobe nog wel iets kon vinden om te verbeteren.

Dreamweaver CS3 introduceerde het Spry-framework. Dit framework bestond uit een Javascript-bibliotheek die het grafisch ontwerpen met Ajax-technologie mogelijk maakt. Met Spry gebouwde widgets (tabbladen, formuliervalidatie, xml-tabellen) en Spry-effecten (elementen dynamisch vergroten en verkleinen et cetera) maken het zeker gemakkelijker om uiterst dynamische Ajax-pagina's te maken. Verder was er in CS3 verbeterde integratie met Photoshop, kregen we Device Central erbij en Adobe Bridge. Ook op het gebied van css-ondersteuning verbeterde Adobe het nodige.

De lijst met vernieuwingen van CS4 lijkt op het eerste gezicht sterk op die van CS3: verbeterde integratie met Photoshop, betere Ajax-technologie en er is gesleuteld aan het css-gedeelte. In CS3 kon je nog niet een psd-bestand uit Photoshop gebruiken als Smart Object in Dreamweaver. Smart Objects behouden hun eigenschappen nadat ze geïmporteerd zijn; vectorgebaseerde tekeningen kunnen zo bijvoorbeeld probleemloos worden vergroot. De Ajax-ondersteuning is uitgebreid met code-hinting voor populaire frameworks als jQuery, Prototype en natuurlijk Spry. Code-hinting is erg handig: begin met het typen van een stuk JavaScript en Dreamweaver CS4 herkent de code en er verschijnt automatisch een dropdownmenu met alle bijbehorende methoden. Code-hinting zit al lang in ontwikkeltools voor programmeurs, maar in Dreamweaver is het een welkome aanvulling.

Live View is misschien wel de meest welkome vernieuwing. Zoals de naam al aangeeft is het een manier om rechtstreeks in Dreamweaver te zien hoe uw aanpassingen zullen uitpakken op de server. Druk tijdens het schrijven van de code op F5 en het programma toont lokaal via de opensource WebKit-engine wat er allemaal verandert. Dus geen gedoe meer met het exporteren van pagina's en css/script-bestanden tijdens het sleutelen aan de code.
Kleinere veranderingen zijn het nieuwe deelvenster Related Files (dat projecten beter beheerbaar maakt), de Code Navigator pop-up (die toont welke code invloed uitoefent op de huidige selectie), het toevoegen van een css-optie aan de Property inspector, implementatie van html-datasets en een iets andere gebruikersinterface. De integratie van opensource versiebeheertool Subversion maakt het mogelijk om efficiënt in teamverband te werken. Documenten kunnen rechtstreeks in Dreamweaver worden in- en uitgecheckt en er is versiebeheer. Ook ontwerpen voor Adobe Air wordt ondersteund. Air is Adobe's versie van gadgets/widgets/webapplicaties die draaien op de desktop.

Wanneer de Creative Suite klaar is voor verkoop, is nog niet bekend. Wij gokken op eind 2008 of begin 2009. Wat wel bekend is, is dat er onder Windows voor het eerst 64-bit ondersteuning geboden wordt. Dat betekent in de praktijk een lichte snelheidswinst en de mogelijkheid om flink veel geheugen aan te spreken. Apple-gebruikers hebben pech: zij kunnen pas in CS5 64-bit ondersteuning tegemoet zien. De door ons geteste beta was overigens nog in 32 bits uitvoering.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • eindelijk 64 bit!

  • veel kleine verbeteringen

  • interface is wat grauw

  • geen schokkende vernieuwingen

Ondanks het uitblijven van echt schokkende vernieuwingen is Dreamweaver toch weer handiger en beter dan zijn voorganger. Het programma is grondig opgepoetst en als geheel is de 64-bits ondersteuning natuurlijk de grote knaller. (Semi)professionele webdesigners hebben dan ook iets om naar uit te kijken!

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten