abonneren

Dreamweaver 8

Dreamweaver 8 is overduidelijk een professioneel product, met dito prijs.

Er is geen Nederlandstalige versie van Dreamweaver en daarom scoorde het programma in onze vergelijkende test van HTML-editors geen 100 procent op prijs/prestatie. Dreamweaver kost bijna € 600 en laat zich goed vergelijken met een Ferrari: een product dat de concurrentie wegblaast op bepaalde gebieden en uitblinkt voor speciale toepassingen. Maar de kwaliteiten van een Ferrari komen in een test van gezinsauto’s niet echt tot uiting; zo passen er maar twee mensen in en is er geen noemenswaardige ruimte voor bagage.

Niet voor beginners


Terug van auto’s naar editors: Dreamweaver heeft veel mogelijkheden die beginners en zelfs gevorderden niet of nauwelijks zullen gebruiken. Beginners kunnen beter eerst starten met een ander (goedkoper) pakket zoals First Page en later nadenken of ze de overstap willen maken. Dreamweaver is uiteraard een perfect programma. Zoals verwacht worden alle door ons gezochte functionaliteiten prima ondersteund. Zoals de formaten html, xhtml, jsp en ga maar door.

Vernieuwingen


Dreamweaver 8 is de laatste versie die nog onder de vlag van Macromedia wordt uitgebracht. Na de overname door Adobe zal dit bedrijf ongetwijfeld het pakket onder eigen naam uitbrengen. In Dreamweaver 8 is de workflow verbeterd en zijn de ontwerptools uitgebreid. Er is een nieuwe weergave met tabbladen, zodat uw scherm niet gevuld wordt door talloze panelen, terwijl u toch snel toegang hebt tot belangrijke functies. Met de nieuwe Workspace Layouts kunt u elke gewenste layout van panelen opslaan; elk project vraagt immers om andere tools. Ook handig voor ontwerpers: de nieuwe functies Zoom. U kunt tot op pixelniveau inzoomen om grafische elementen heel precies te postioneren.
Met Guide kunt u hulplijnen op de pagina tekenen, zodat u makkelijker een juiste indeling kunt maken.

Visuele XSLT


Dreamweaver 8 bevat ook iets nieuws: een nieuwe manier om met XML-bestanden te werken. XSLT staat voor Extensible Stylesheet Language Transformation. Het is een taal om XML-bestanden om te zetten naar bruikbare webformaten zoals HTML, maar ook naar een pagina voor PHP, ASP of ColdFusion. Ook handig bij het integreren van bestaande RSS-feeds in uw website!

CSS


Uiteraard is ook aan CSS gedacht. Dreamweaver rendert CSS beter dan voorheen. Alle activiteiten die met CSS te maken hebben zijn samengebracht in één paneel. Handig is dat u bij het selecteren van een element meteen kunt zien welke stijlen erop van toepassing zijn. Zo ziet u sneller wanneer meerdere stijlen de opmaak van uw element beïnvloeden. Het opsporen van fouten wordt ook verbeterd door het toevoegen dan visualisatietools: u ziet meteen hoe uw padding- en margin-toewijzingen effect hebben.

FTP op de achtergrond


Dreamweaver 8 belooft betere stabiliteit en performance dan Dreamweaver MX 2004. Voor mensen die dagelijks werken met websites en een grote hoeveelheid webpagina's moeten uploaden heeft Dreamweaver 8 iets nieuws in petto: de FTP-functie kan ook op de achtergrond werken. Tijdens het uploaden kunt u dus gewoon doorwerken. De verbeterde bestandssynchronisatie maakt het werken ook nog eens makkelijker: u weet zeker dat de nieuwste webpagina's online staan.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Ondersteunt veel formaten
  • Prijzig
  • Niet voor beginners
Dreamweaver is een perfect programma, maar voor de beginner is de prijs wel erg hoog.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: