abonneren

Cyberduck

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Cyberduck probeert ftp leuker te maken. Niet alleen het pictogram (een geel badeendje), maar ook de uitgebreide functionaliteit stemt ons vrolijk.

Op de Mac is Cyberduck al een gevestigde naam. De opensource ftp-client maakt nu eindelijk de overstap naar Windows en laat zien dat het meer kan dan alleen bestanden overzetten. Zodra het programma opstart, word je begroet met bladwijzers voor een indrukwekkend aantal diensten. Naast ftp en sftp is er ondersteuning voor clouddiensten als Google Docs, Amazon S3, Rackspace Cloud Files, Windows Azure en meer. Windows Live SkyDrive vinden we echter niet terug in de lijst. Er zijn wel geavanceerde features, zoals ondersteuning voor gebruikers van content delivery networks als Amazon CloudFront.

De integratie in de Verkenner die we bijvoorbeeld hebben gezien bij Gladinet Cloud Desktop, heeft Cyberduck niet. Het programma regelt alles vanuit zijn eigen interface. In tegenstelling tot andere ftp-programma's heeft het ook niet de bekende twee kolommen voor lokale en remote bestanden. In plaats daarvan krijg je een soort downloadmanager à la Firefox voor je neus zodra je een bestand downloadt. De interface is verder niet erg overzichtelijk. Het openen van de bladwijzers gebeurt over het verbindingsvenster heen en de menu's zijn erg lang en niet direct duidelijk. De kracht zit hem vooral in de uniformiteit: met wat voor dienst je ook verbinding maakt, het overzetten van bestanden gaat altijd op dezelfde manier.

Dat Cyberduck van de Mac afkomstig is, is nog te zien aan sommige meldingen met bijvoorbeeld klachten dat ze je wachtwoord niet uit de Sleutelhanger konden halen (alleen beschikbaar op de Mac). Op de functionaliteit heeft dit echter geen invloed.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel diensten ondersteund
  • uniformiteit bij overzetten bestanden
  • onduidelijke interface
  • geen overzicht
Cyberduck is nuttig voor mensen die veel verschillende clouddiensten gebruiken, maar het noodzakelijke overzicht ontbreekt. Als het programma een duidelijkere interface zou hanteren, wordt het direct een stuk gebruiksvriendelijker.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Laatste reactie