abonneren

Comodo IceDragon

Comodo Dragon is een vorig jaar gepresenteerde beveiligde versie van Chrome. Met IceDragon probeert het beveiligingsbedrijf hetzelfde trucje uit te halen met Firefox.

None

Wederom is het nut van Comodo’s aanpassingen vrij beperkt. De dns-servers kun je ook zonder IceDragon gebruiken en de extra aanpassingen overtuigen ons niet.
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Comodo dns-servers veiliger (?)
  • Minpunten
  • weinig toegevoegde waarde

Wie zich onveilig voelt door de bijna dagelijkse meldingen van databasehacks, gestolen wachtwoorden en bankfraude, kan bij beveiligingsbedrijf Comodo aankloppen voor een beveiligde browser. Vorig jaar kwam Comodo rond deze tijd met Dragon, een aangepaste versie van Chrome die vooral opviel door het gebrek aan meerwaarde. IceDragon is gebaseerd op Firefox en probeert wederom voet aan de grond te krijgen in de browsermarkt.

De installatiewizard lijkt heel erg op die van Dragon. Wederom worden we bijvoorbeeld gevraagd om Comodo SecureDNS in te stellen, een alternatieve set dns-servers, voor alleen de browser of voor je hele pc. Die dns-servers zouden betrouwbaarder zijn dan die van je provider, omdat Comodo checkt of de bezochte sites op een zwarte lijst staan. In de praktijk merken we er weinig van. De duidelijke vertraging die we in Dragon merken bij het ophalen van pagina’s, te wijten aan de trage dns-servers van Comodo, is nu gelukkig verholpen.

Verder vinden we een aantal nieuwe knoppen in vergelijking met de normale Firefox. De Comodo Site Inspector-knop laat je voor elke bezochte webpagina snel het Comodo-veiligheidsrapport opvragen, waarin je vindt of er vermoedens zijn dat de site gebruikt wordt voor phishing of de verspreiding van malware. Onder de motorkap heeft Comodo enkele mogelijk privacygevoelige functies verwijderd, zoals het inzenden van crashrapporten en prestatieverslagen. Ook de updatemodule is vernieuwd, al blijft onduidelijk wat Comodo ermee gedaan heeft. Tot slot is er een socialmediaknop om pagina’s snel te delen op Facebook, Twitter en LinkedIn, maar de relevantie van deze knop in een browser die zich richt op extra veiligheid is ons niet duidelijk.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: icedragon, Browsers

Laatste Vacatures