abonneren

Comodo Dragon

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Beveiligingsbedrijf Comodo promoot de laatste tijd zijn beveiligde browser op basis van Chrome. Veel veiliger is het niet, maar er worden minder gegevens bijgehouden.

Tijdens de installatie vraagt Dragon of je Comodo's dns-alternatief SecureDNS wilt instellen. Comodo zegt via hun dns-dienst kwaadwillende websites snel te blokkeren, maar er is weinig inzicht over wat en hoe er geblokkeerd wordt; geen aanrader. We stellen in dat de Comodo-dns-server alleen wordt geraadpleegd binnen Dragon, maar merken meteen al dat niet alle (beveiligde) sites snel worden geladen. Facebook wordt zonder problemen opgevraagd, maar zonder aanwijsbare reden weet Dragon met de site van ING Internetbankieren geen raad. In Chrome werkt de site op dat moment zonder problemen.

Dragon volgt op grote lijnen de versiereleases van Chrome en is daarom al bij versie 14 aangeland. De features waar Comodo mee adverteert zitten eigenlijk al in Chrome, zoals de Incognito-modus en het lage geheugengebruik. De toegevoegde waarde zit hem vooral in Comodo's Domain Validation-techniek. Comodo zorgt dat er bij certificaten van minder bekende of kleinere bedrijven sneller alarm wordt geslagen over de veiligheid. Daarnaast claimt Comodo meer privacy te bieden dan Chromium, het opensourceframework waar ook Google Chrome mee wordt gebouwd. Waar het hem dan in zit, blijft onduidelijk. Waarschijnlijk in het niet versturen van gebruiksgegevens aan Google. De laatste belangrijke toevoeging vind je rechts naast de adresbalk, waar je met een klik op de knop de Comodo Site Inspector-pagina opent, die je alles vertelt over de beveiliging van de site die je open hebt staan.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • extra checks voor certificaten
  • geen gegevens naar Google
  • dns-dienst ondoorzichtig en soms traag
  • weinig meerwaarde
Voor een incident als het recente fiasco rond de onveilige Diginotar-certificaten zou Dragon handig zijn geweest, omdat je van Comodo kunt verwachten dat ze daar snel op inspringen door certificaten ongeldig te verklaren. De rest van de features zijn echter te beperkt om een meerwaarde te bieden, tenzij je twijfels hebt bij Googles verzamelwoede.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: beveiliging

Nieuws headlines

Laatste reactie