abonneren

Chrome-extensie Project Naptha kan tekst uit afbeeldingen halen

Google Chrome
Een nieuwe extensie voor Chrome kan tekst uit een afbeelding kopiëren en vertalen. Project Naptha gebruikt een paar slimme algoritmes om teksten automatisch te herkennen en vervolgens in je browser de tekst zelfs te veranderen.

Project Naptha is nog lang niet af - veel features bevatten nog bugs en het vertalen werkt nog niet in alle talen. Maar toch is Naptha nu al een van onze favoriete Chrome-extensies. Met de add-on schuif je je muis simpelweg over een afbeelding heen en selecteer je tekst net zo makkelijk als bij gewone artikelen. Vervolgens kun je met de rechtermuisknop allerlei handige opties gebruiken, zoals het kopiëren van tekst naar je klembord of het vertalen naar onder andere Spaans, Frans, Duits of Chinees.

Futuristisch

Bovendien is het met de extensie ook mogelijk om tekst in een afbeelding tijdelijk te wijzigen, in dezelfde stijl als de afbeelding er al uit ziet. Dat werkt nog niet altijd even goed, en soms heeft Naptha daar nog even moeite mee, maar toch voelt het heel futuristisch aan. Nadat je Naptha hebt gebruik vraag je je af waarom niemand dit ooit eerder bedacht heeft.

Handgeschreven tekst

De extensie werkt zelfs met handgeschreven teksten, al is het dan veel moeilijker voor de algoritmen om tekst te herkennen.

Google-algoritme

Project Naptha werkt via het Stroke Width Transform-algoritme van Microsoft en Tesseract-van Google. Die algoritmen worden gebruikt om tekst te herkennen, wat Google bijvoorbeeld ook gebruikt in experimentele versies van Translate.

Alleen Chrome

Voorlopig is Naptha alleen nog maar verkrijgbaar in Chrome, maar de makers werken ook aan een Firefox-add-on. Je kunt Project Naptha hier downloaden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags:

Laatste Vacatures