abonneren

Chrome 5

Het zijn woelige tijden in browserland. Door de zich nog altijd voortslepende ontwikkeling van html5 en de discussie over videocodecs hebben browsersbouwers genoeg om over na te denken. Hoofdrolspeler Google kwam onlangs met versie 5 van Chrome. Hoe gaat deze om met de snel veranderende webstandaarden?

Google heeft met Chrome 5 enkele keuzes duidelijk gemaakt. Hoewel Google altijd heeft ingezet op open standaarden, levert het sinds enkele maanden de Flash-speler standaard mee. Deze was in eerste instantie niet ingeschakeld bij nieuwe installaties. Toen Adobe eind juni Flash 10.1 uitbracht, vond Google het tijd worden en heeft het zijn policy aangepast: iedere gebruiker krijgt nu standaard Flash bij de browser. Tegelijkertijd werkt de zoekgigant ook aan html5-ondersteuning.

Chrome 5 ondersteunt nieuwe features, zoals geolocation, en voor video in html5 gaat het codecs meeleveren om h.264-video te ondersteunen, alsmede aac-audio en ook de open formaten ogg theora (video) en ogg vorbis (audio). In snelheidstests blijkt echter dat Chrome nog wat achterligt op alle concurrenten wat betreft html5. Zelfs met hardwareacceleratie ingeschakeld (iets dat bij Chrome 5 op de commandline moet gebeuren) loopt nog niet alles naar behoren. Ondertussen is Google bovendien ook al bezig met de bètaontwikkeling van Chrome 6; het is zoals altijd moeilijk om te beoordelen welke features Google voor welke versie test en wanneer ze uiteindelijk gevorderd genoeg zijn om in de stabiele versie terecht te komen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • h.264 én Theora
  • standaard Flash erbij
  • minder snel dan concurrentie
  • ingewikkelde verschillende ontwikkeltrajecten
Chrome biedt goede codecondersteuning voor html5-video, maar de hardware-acceleratie is minder goed dan bij de concurrentie. De gangbare html5-tags, voor zover die af zijn in de specificatie, worden ondersteund.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Laatste reactie