abonneren

Chrome 2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Google Chrome is de jongste browser van de vijf grote browsers en zag pas het levenslicht in december 2008. Onlangs is versie 2 uitgekomen en net als zijn voorganger start deze razendsnel op.

Qua uiterlijk is Chrome 2 zeer minimalistisch en daardoor zeer gebruiksvriendelijk. Er zijn twee pulldownmenu's met diverse opties. De optievensters zijn helder en duidelijk, de Nederlandse vertaling is ook prima in orde. U wordt niet overrompeld door allerlei nietszeggende instellingen. De browser kent sinds versie twee een fullscreenfunctie, maar de webpagina is bijna al schermvullend dankzij de minimale interface. Waar we in Chrome 1 alleen nog maar letters konden vergroten en verkleinen met de zoomfunctie kunnen we nu wel websites volleding in - en uitzoomen. Chrome gebruikt als enige browser zogeheten sandboxed-tabs. Dit betekent dat als één website crasht, niet heel de browser crasht, maar alleen de tab waarin de website geopend is. Handig!

Chrome had toen hij net gelanceerd werd nog wel enige moeite met diverse webpagina's correct weergeven, maar tegenwoordig worden bijna alle websites door Chrome getoond zoals ze bedoeld zijn. Het enige wat we nog tegenkomen zijn kleine lay-outfoutjes, zoals bijvoorbeeld in Hyves. Hyves staat bekend als een trage website en is daardoor lastig voor snelheidsmetingen. Chrome wil zich nog weleens verslikken in de logheid van Hyves, waardoor het langer dan gemiddeld duurt voordat Hyves helemaal geladen is. Dit verslikken gebeurt echter niet structureel. Qua snelheid is Chrome ietsje trager dan de concurrentie als het gaat om 'koud' geladen websites. Maar wanneer de website eenmaal bij Chrome bekend is, schiet de snelheid omhoog en is hij met bijna alle websites het snelste van alle browsers. Als we naar het geheugen kijken, dan vraagt één tab in Chrome maar 18 MB geheugen, het minst van de vijf bekende browsers. Echter stijgt het geheugengebruik flink wanneer we zeven tabs tegelijk openen. Chrome eist in ons geval dan 119 MB geheugen. Een minpunt van Chrome 1 was dat het in het geheugen aanwezig blijft, ook al is de browser afgesloten. Maar bij Chrome 2 heeft Google dat euvel opgelost. Een groot gemis in Chrome 2 is dat het nog niet uitbreidbaar is met add-ons. Hier is Google overigens wel mee bezig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • snel
  • gebruiksvriendelijk
  • nu ook fatsoenlijke zoom-functie
  • nog steeds geen add-ons beschikbaar
Chrome 2 is een fijne en vooral snelle browser. Dat er geen add-ons voor zijn is op zich jammer, maar echt missen doen wij ze niet. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, geeft Chrome 2 een kans.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags:

Laatste reactie