abonneren

Browser wars: Welke browser is momenteel de snelste?

Collega Adrian Kingsley-Hughes van ZDNet.com heeft de nieuwste versies van de belangrijkste browsers van het moment op de pijnbank gelegd, en er een aantal benchmark tests op los gelaten. Welke is de winnaar?
Alle tests werden uitgevoerd op een Windows 7 (32-bit)-pc, met een P8600 2.4GHz dual core processor, 4 GB RAM, en een NVIDIA GeForce 9400M grafische kaart.
 
Dit zijn de browsers die werden getest (telkens gaat het om de meest recente versie):
 
Chrome 23
Firefox 16
Opera 12
Internet Explorer 9 (32-bit)
Internet Explorer 10 (32-bit)
Safari 5
 
SunSpider JavaScript Benchmark
SunSpider is een benchmark die de focus legt op reële JavaScript-toepassingen zoals manipulatie van tekst en encryptie. De benchmark werd in 2007 ontwikkeld door Apple’s Webkit team, en wordt beschouwd als de meest omvattende browserbenchmark. Maar omdat browsers ondertussen veel sneller zijn geworden, worden de tests nu als te gemakkelijk beschouwd.
 
 
De duidelijke winnaar is Internet Explorer 10. De browser had maar de helft van de tijd van Firefox 16 en Internet Explorer 9 nodig om de test af te ronden.
 
V8 Benchmark
V8 is een JavaScript-benchmark die door Google gebruikt wordt om de V8 JavaScript-engine van hun Chrome browser te optimaliseren. De uiteindelijke score wordt berekend uit de resultaten van zeven veeleisende tests.
  
Chrome 23 slaagt hier met verve, met een duidelijke voorsprong op Firefox 16 en Internet Explorer 10.
 
Peacekeeper Benchmark
Peacekeeper is van de hand van Futuremark, de makers van nog andere benchmarks zoals 3DMark en PCMark. De test omvat heel wat meer dan alleen de JavaScript-engine
 
 
Google Chrome bevindt zich opnieuw op een aangename voorsprong ten opzichte van de competitie. Opera 12 volgt op een verre tweede plaats. Dit is op dit punt trouwens Opera’s beste score in de tests.
 
Kraken Benchmark
Dit is Mozilla’s JavaScript-benchmark. Een zeer veeleisende test die, net als SunSpider, de nadruk legt op het creëren van een realistische werkdruk voor een browser.
  
Het is een nipte strijd tussen Firefox 16 en Chrome 23, maar Firefox neemt de leiding. Internet Explorer 10 staat op de derde plaats, maar Microsoft heeft toch nog werk om Mozilla of Google hier te kunnen kloppen.
 
RoboHornet Benchmark
RoboHornet is een nieuwe browserbenchmark. Het is Google’s visie op een modulaire, onafhankelijke, open bron-benchmark die tests omvat die gecreëerd en geselecteerd werden door ontwikkelaars en designers.
 
Momenteel zit RoboHornet nog in een alpha testfase. Er wordt nog hard gewerkt aan de benchmark, en de resultaten moeten voorlopig dan ook met een korrel zout genomen worden.
 
 
Apple’s Safari 5 komt hier als winnaar uit de bus. Dat is interessant omdat Apple de browser in geen maanden heeft geüpdatet, en Safari 6 niet beschikbaar is voor Windows.  Tweede en derde plaats gaan naar Internet Explorer 10 en 9. Chrome 23 volgt op de vierde plaats.
 
Conclusie
Welke browser is nu de beste? Het is moeilijk om harde conclusies te trekken uit de testresultaten, aangezien er geen algemene winnaar is. Chrome 23 wint in twee van de tests, de andere drie gaan naar Internet Explorer 10, Firefox 16 en Safari 5. Puur statistisch gezien, is Chrome 23 dus de algemene winnaar.
 
Dat gezegd zijnde, is de score van Microsofts Internet Explorer 10 in de SunSpider benchmark best indrukwekkend. De browser doet het bovendien ook goed in de andere tests. Het mag dus duidelijk zijn dat Microsoft hard gewerkt heeft om hun browser te verbeteren.
 
Mozilla’s Firefox 16 is ook geen slak, met respectabele scores in de meeste tests.
 
Prestatiegewijs lijkt JavaScript eigenlijk geen enkel probleem meer voor browsers. Zeker bij reële tests is er nauwelijks een verschil te merken (op enkele HTML5 sites na, omdat die soms geoptimaliseerd zijn voor een specifieke browser). Een paar milliseconden winst hier of daar maakt eigenlijk niet veel meer uit.
 
Via: ZDNet

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: