abonneren

Artisteer 3

Er worden op het net honderden templates aangeboden voor cms'en en blogs als Drupal, Joomla en Wordpress. Het kan dus maar zo zijn dat je uiteindelijk een website hebt die tien anderen ook hebben. Met Artisteer voorkom je dit probleem, omdat je zelf je eigen template bouwt.

Technische kennis is niet noodzakelijk. Artisteer geeft je bij de start een keuze om een voorbeeld te openen en aan te passen of om een compleet nieuwe template te bouwen. Deze templates hoeven in deze nieuwe versie geen vaste breedte meer te hebben. De navigatiebalk bevat alle specifieke onderdelen waaruit een template bestaat. Denk hierbij aan kleuren, lettertypes, layout, achtergrond, header, menu's, artikelen, knoppen, enzovoort.

Weet je even niet waar wat precies onder valt, dan is dat geen probleem. Een nieuwe functie zorgt ervoor dat wanneer je in de template klikt, je automatisch naar het juiste navigatieonderdeel gaat. Binnen die menu's worden tal van voorbeelden aangereikt en je kunt te allen tijde een suggestie opvragen. Het vormgeven van de layout gaat verrassend makkelijk, zolang je maar beseft dat je met de template bezig bent. De inhoud kun je namelijk niet aanpassen, dat gebeurt later in het cms van jouw keuze.

In versie 3.0 is het mogelijk om paginabrede headers en footers te maken. Alle grafische delen van de template kunnen worden voorzien van een transparante laag die kan worden ingezet voor grafische effecten. Dit werkt goed en geeft net dat extra aan de relatief eenvoudige templates die je met Artisteer kunt maken.

Je kunt de templates vanuit Artisteer testen in elke geïnstalleerde browser. Prettig is dat je de template altijd kunt omzetten voor gebruik met een ander cms of blogsysteem. Het geëxporteerde zip-bestand kun je vervolgens binnen enkele seconden installeren met de installers van de verschillende cms'en.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • simpel in gebruik
  • Nederlands
  • templates mooi, maar niet spectaculair
Artisteer is zeker de moeite waard. Het is gebruiksvriendelijk en stabiel. Wel hadden we in deze versie wel verwacht iets uitgebreidere templates te kunnen maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Browsers & ftp

Tags: