abonneren

Apple blokkeert verouderde versies Flash Player

Apple blokkeert de verouderde versies van Adobe Flash Player. Mac OS X-gebruikers worden daarmee gedwongen om hun computer van de nieuwste versie van Flash Player te voorzien.

De blokkade geldt niet voor de nieuwste Flash Player versie 11.6.602.171. Alle oudere versies werken niet meer op Mac OS X. Apple meldt dit in een support-document dat instructies voor Mac OS X-gebruikers. Gebruikers die hun Flash Player nog niet hebben vernieuwd krijgen in Safari de melding dat de plug-in is geblokkeerd. Als zij op deze melding klikken, dan krijgen zij te lezen dat hun Adobe Flash Player verouderd is. Updaten is door Apple eenvoudig gemaakt door onder de melding door te verwijzen naar de betreffende downloadpagina voor Flash Player.

Met Flash Player wordt veel webcontent weergegevens zoals video en advertenties. Apple blokkeert de oudere versies van Flash Player met behulp van de ingebouwde malwarescanner Xprotect omdat deze gevaarlijke lekken bevatten die gretig worden misbruikt door cybercriminelen.

Urgent
Een oplossing hiervoor was zeer urgent. Dit blijkt uit het feit dat Adobe het noodzakelijk achtte om tussen de reguliere updates door een noodpatch aan te bieden. De lekken stellen kwaadwillenden in staat om de machine van het slachtoffer volledig over te nemen nadat de computer is geïnfecteerd met malware. Bij de nieuwste versie van de plug-in moeten deze lekken door Adobe zijn opgelost.

Daarnaast wordt een kwetsbaarheid in de sandboxfunctie van Mozilla Firefox opgelost. Door applicaties in de sandbox af te spelen kunnen deze niet de rest van de machine infecteren. Maar gebruikers kunnen de apps ook toestemming geven om buiten de sandbox te draaien, zodat deze onbeveiligd worden afgespeeld. Ook hier trad een kwetsbaarheid op waarvan cybercriminelen misbruik konden maken.

Flash Player heeft niet de primeur van een blokkade op de Mac. Apple blokkeerde afgelopen januari ook Java vanwege een zogenaamde zero-day gat in afwachting van een patch van Oracle.

 

Bron: MacWorld

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Browsers & ftp

Tags: Flash Player, internetbeveiliging

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord