Nero 9

Twintig applicaties heeft Nero samengebundeld in de nieuwe Nero 9. Er zijn oude bekenden bij, zoals Nero Burning ROM en het commandocentrum StartSmart, maar toch ook weer een aantal nieuwe toevoegingen, zoals Auto Backup en tv-kijken via de Vista Sidebar.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Nero is veruit het meest gebruikte programma voor het rippen, kopiëren en branden van cd's en dvd's. En ook al zijn veel functies standaard al aanwezig in Vista: feit blijft dat voor veel gebruikers Nero bij de standaarduitrusting van een pc hoort. Sinds versie 6 heeft Nero het programma steeds verder uitgebreid: van brandprogramma tot omvangrijke alles-in-een-multimediabundel die voor elke foto-, video- en muziekklus wel een gespecialiseerd hulpmiddel aan boord heeft. Natuurlijk kunt u vergelijkbare programma's ook op eigen houtje bij elkaar zoeken, maar Nero biedt het gemak dat u met één installatie vrijwel alle multimediataken hebt afgedekt.

Optimalisaties

Het lijkt erop dat Nero langzamerhand 'vol' zit: veel grote nieuwe functies zijn er in versie 9 niet bijgekomen. Het accent ligt voornamelijk op verbeteren van de al aanwezige functionaliteit, aangevuld met een paar nieuwe hulpjes. Zoals Ad Spotter, waarmee u tv-programma's zonder reclame kunt bekijken. Of de Music Grabber, om audiotracks uit muziekvideo's te halen zodat u ze aan uw muziekbibliotheek kunt toevoegen. Ook nieuw: de Nero Live Gadget, waarmee u in de Vista Sidebar kunt tv-kijken terwijl u ondertussen verder werkt aan dat o zo belangrijke tekstdocument.

Hd

Aan twee zaken heeft Nero in versie 9 extra aandacht besteed: de verbeterde integratie met Windows Vista en de verbeterde ondersteuning voor hd, al had de aandacht daarvoor wat ons betreft nog wel wat meer benadrukt mogen worden gezien het feit dat in steeds meer landen hd-televisie beschikbaar komt. Nero 9 bevat onder andere een nieuwe functie om standaard sd-filmpjes op te blazen naar hd-resolutie. We probeerden het uit en vonden de weergave op een 20-inch computerscherm best indrukwekkend, maar verwacht niet dat u op een via het Windows Media Center aangesloten 42-inch tv-scherm opeens haarscherp beeld in volledige hd-kwaliteit hebt. Over Media Center gesproken: ook daar is een verbetering te melden: Nero 9 ondersteunt nu maximaal vier tv-tuners, meer digitale tv-formaten en een betere integratie van Nero Live, waarmee u ook hd-tv-programma's kunt bekijken en opnemen.

SmartStart

Toen Nero vorig jaar Nero 8 uitbracht, was de interface van Nero StartSmart opnieuw ontworpen. Voor versie 9 wordt alweer een verbeterde interface aangekondigd, maar de veranderingen blijken mee te vallen: in het menu aan de linkerkant zijn er twee knoppen bijgekomen: Automatische back-up en bestand afspelen. De Automatische back-up is een nieuwe functie in Nero: u kunt ermee een backup maken van interne en externe harde schijven op een online locatie. U moet dan echter wel een abonnement nemen op Nero Online Backup. Tijdens de test waren de prijzen daarvan nog niet bekend. Bij de vorige versie van Nero was één van de kritiekpunten dat het niet mogelijk was om automatische backups te maken; dat kan nu wel, al had Nero iets minder eenkennig kunnen zijn in de online opslagmogelijkheden door ook gratis diensten als Windows Live SkyDrive te ondersteunen.

Spoorloos

Nero 9 lijkt zich wat meer te concentreren op de kern van het pakket zelf: het is nog steeds een behoorlijk grote hoeveelheid applicaties, maar er is toch ook een aantal onderdelen gesneuveld. Zo is de voip-applicatie Nero Sipps niet meer terug te vinden. Eerlijk gezegd vonden we dat altijd al een vreemde nevenactiviteit van Nero. Sipps was altijd los te downloaden, maar werd vanaf versie 7.5 Premium Reloaded standaard meegeleverd. Het programma had eigenlijk weinig toegevoegde waarde, omdat er alleen gratis naar My Nero-gebruikers kon worden getelefoneerd. Voor het bellen naar vaste nummers was een tegoed nodig. De dominantie van Skype is zelfs voor een multimediareus als Nero moeilijk te doorbreken. Het omzetten en meenemen van multimediabestanden op een iPod of PSP is nog steeds mogelijk, maar de mobiele applicatie Nero Mobile is verdwenen. Het werd standaard gebundeld sinds Nero 7.5 Premium Reloaded, maar voor het afspelen van audio en video vanaf Windows Mobile zult u nu een andere oplossing moeten zoeken. Nero Mobile gaf toegang tot alle door Nero Scout geïndexeerde multimediacontent op de pc. Nero Scout was een concurrent van Windows Desktop Search, maar ook Scout is verdwenen, waarschijnlijk omdat het indexeren van bestanden en mappen tegenwoordig standaard in Windows Vista zit. De Toolbox met hulpmiddelen, zoals DiscSpeed, DriveSpeed, InfoTool en RescueAgent, is nog wel aanwezig. Alleen RescueAgent heeft een update gekregen: dit recovery-hulpmiddel kan bijna elk opslagmedium aan, van usb-stick tot elk type optische schijf. Een laatste onderdeel dat verdwenen is: Nero Home, de mediacenter-applicatie van Nero. Die was veel voor Windows Vista-gebruikers toch al overbodig, omdat ze Windows Media Center tot hun beschikking hebben, waarvan de functionaliteit overeenkomt. Dat betekent overigens niet dat u nu helemaal aan uzelf bent overgeleverd als Windows XP-gebruiker, want met Nero Live hebt u toch de mogelijkheid om tv te kijken. In Windows XP is Nero Live een aparte applicatie, in Windows Vista is de applicatie meer geïntegreerd met Windows Media Center. Voor het afspelen van dvd's en video's is er nog steeds Nero ShowTime, met een nieuwe interface waarbij de elementen op het scherm iets anders zijn gerangschikt, maar naast het makkelijker werken met afspeellijsten hebben we hier niet echt nieuwe functies kunnen ontdekken.

Rippen en Branden

Terug naar de basis van Nero: het rippen en branden van cd's en dvd's. Veel gebruikers zullen Nero Burning ROM nauwelijks meer opstarten en meteen naar Nero Express gaan, waar ze ook templates en menu's voor dvd kunnen vinden. In beide programma's is alleen de ripfunctie gewijzigd; helaas vertelt Nero niet wat er exact is verbeterd en de helpfunctie is er evenmin duidelijk over. Die helpfunctie bevindt zich overigens online: alle handleidingen van alle meegeleverde programma's bestaan voortaan uit één pdf-pagina met een verwijzing naar een online handleiding – en dat is onhandig als u onderweg uw mediabestanden wilt gebruiken (bijvoorbeeld het voorbereiden van een vakantievideo) en geen toegang hebt tot internet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel functionaliteit voor een redelijke prijs
  • applicaties zijn verder gestroomlijnd en overzichtelijker bijeengebracht in SmartStart
  • applicaties als Scout, Mobile en Sipps zijn verdwenen, al is de vraag of u daar rouwig om moet zijn
  • opblazen van sd-video's naar hd-resolutie heeft op een groot scherm weinig zin
Het is de vraag of de upgrade naar Nero 9 de moeite waard is. Gebruikt u Nero voornamelijk voor het branden van cd's en dvd's en heeft het hd-virus nog niet bij u toegeslagen, dan bent u prima af met Nero 7 of 8. Heeft uw computer één of meer tv-tuners aan boord en maakt u daar regelmatig gebruik van, dan is het zeker de moeite waard om de stap naar Nero 9 te maken, al is het alleen maar omdat veel overbodige franje is weggehaald en de basisfuncties van het pakket zelf verder zijn gestroomlijnd. Kleine extra’s zoals de Vista Sidebar-gadget om tv te kijken tijdens het werken zijn leuk, maar rechtvaardigen niet een upgrade naar Nero 9.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Branden

Tags: