Nero 8

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Specificaties
De populairste zoekterm op onze website is 'Nero'. De nieuwe release van deze uitermate populaire brandsuite kan ons dan ook niet ontgaan.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Minpunten

Hoewel Nero naam heeft gemaakt als brandpakket, is het uitgegroeid tot veel meer dan dat. Tegenwoordig is Nero een suite waarmee u van alles kunt doen. Versie 7 was al monsterlijk groot en Nero 8 heeft (gelukkig) niet nóg meer features dan zijn voorganger, maar is eerder verbeterd wat betreft performance, gebruiksvriendelijkheid en Vista-compatibiliteit. Dat is goed te merken, want Nero StartSmart is ook echt smart geworden. Het is nu een overzichtelijk opstartvenster waarin alle verschillende onderdelen van Nero in tabbladen zijn weergegeven. Verder kunt u via een startknop, zoals we die ook van Windows kennen, alle applicaties van Nero los opstarten.

Vista-compatibel

Nero 8 werkt feilloos onder Vista. Het pakket werkt zelfs sneller en efficiënter dan Microsofts eigen software. De wachttijden voor het opstarten van applicaties in Nero zijn nihil. We vinden het dan ook jammer dat er geen tekstverwerker en spreadsheetprogramma in de suite verwerkt zijn, want dan hadden we direct MS Office 2007 gedeïnstalleerd. Verder is er speciaal voor Vista een extra gadget toegevoegd waarmee u met één klik een schijf kopieert – een leuk idee, maar de gadget is groot en lelijk en heeft bij het opstarten van de pc de neiging om een hinderlijk venster met overbodige informatie open te klappen. Ook hadden we liever meerdere gadgets gezien met verschillende functies.

Méér dan een brandpakket

Nero is volgestopt met ladingen applicaties die allemaal iets met multimedia te maken hebben. Zo is er brandsoftware (Burning Rom), een mediaplayer (ShowTime), een beeldbewerker (Photosnap), een coverdesigner, twee audio-editors, een video-omzetter (Recoder) en nog veel meer. Al deze applicaties zijn prima te gebruiken door casual gebruikers die willen experimenteren met multimedia, maar de echte experts en hobbyisten zullen de verschillende tools van Nero te beperkt vinden. Toch is het aanbod breed genoeg om voor iedereen wat wils te bieden. Opvallend is de toepassing BackItUp. Hiermee kunt u allerlei soorten backups maken van uw bestanden en schijven. In theorie hebt u met dit programma geen andere backupsoftware meer nodig, maar in onze test kregen we het niet voor elkaar te booten vanaf de door Nero gemaakte opstart-cd. Daardoor was het onmogelijk om een partitie-image te maken. Daarnaast geeft de bediening van BackItUp u niet de vrijheid en gebruiksvriendelijkheid zoals we die bijvoorbeeld kennen van Acronis True Image. In BackItUp zijn we dan ook een beetje teleurgesteld.

Blue Laser plugin

Nero 8 ondersteunt het afspelen van blu-ray- en hd-dvd-films, maar dit kan alleen met behulp van een plugin die u moet aanschaffen op de Nero-website. De kosten hiervoor zijn €25. Aan de ene kant is het jammer dat deze ondersteuning niet standaard in het pakket zit, maar als dit wel zo was geweest, dan was het pakket ongetwijfeld € 25 duurder geworden. Als we dan realistisch kijken naar wie tegenwoordig al een blu-rayspeler of hd-dvd-speler in zijn computer heeft, dan kunnen we Nero eigenlijk alleen maar gelijk geven.

PluspuntenMinpuntenConclusie
 • veel gebruiksvriendelijker
 • werkt uitstekend onder Vista
 • veel applicaties voor relatief weinig geld
 • applicaties starten zeer snel op
 • biedt ten opzichte van versie 7 weinig nieuws
 • Nero BackItUp werkt niet prettig
 • summiere Helpbestanden
Nero 8 is zeker gebruiksvriendelijker ten opzichte van zijn voorganger en onder Vista voelt het pakket zich prima thuis. Wilt u een multimediasoftwaresuite met een breed scala aan mogelijkheden zonder dat het té specialistisch wordt, dan krijgt u met Nero 8 veel waar voor uw geld. Eigenaars van versie 7 die daar aardig mee overweg kunnen, zullen weinig hebben aan een upgrade, aangezien de mogelijkheden grotendeels hetzelfde zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Branden

Tags: