abonneren

Goya Multimedia

Magix durft het aan om in het rijk van ‘keizer’ Nero een nieuw brand- en multimediapakket in de markt te zetten: Goya Multimedia. Wij pakten onze stapel blanco cd’s en dvd’s en gingen aan de slag.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Als doorgewinterde computergebruiker kent u vast nog Adaptec Easy CD Creator, dat nu in handen is van Roxio. Het was lange tijd het meestgebruikte brandpakket, om de simpele reden dat er maar weinig goede alternatieven waren en omdat het vaak gratis als oem-versie bij een brander werd geleverd. Nog steeds is de kans groot dat u Easy CD & DVD Creator (of Easy Media Creator) gratis bij een nieuwe brander vindt, maar de onbetwiste nummer 1 is tegenwoordig Nero. Sinds versie 5 wist Nero de harten en de harde schijven van veel gebruikers te veroveren, dankzij een sterke combinatie van een brandpakket en uitstekende multimediamogelijkheden. Nero is een huishoudnaam geworden voor cd’s en dvd’s branden en is met de recente introductie van Nero 7 Premium nog verder uitgebreid tot een multimedia-totaalpakket, met onder andere mediacentersoftware, videoconversie en een eigen mediaspeler. Toch durft Magix de strijd aan: het brengt met Goya Multimedia een bundel met brand- en multimediasoftware.

Taakgerichte aanpak


Magix Goya Multimedia is als softwarebundel gericht op de taken die u met uw cd- of dvd-brander kunt uitvoeren. U kunt er onder andere muziek-cd’s mee branden, video-cd’s of dvd’s mee maken en wegschrijven of fotoshows voor vertoning op een televisie mee creëren. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om cd’s en dvd’s te kopiëren en data-cd’s en -dvd’s te branden. Het openingsscherm vertoont de nodige overeenkomsten met naaste concurrent Nero en is ingedeeld in taakgerichte onderdelen als Muziek, Foto’s, Video’s, Data, Bewaren en Kopiëren. Onder het eerste tabblad Favorieten vindt u veelvoorkomende taken als Muziek-CD branden, CD/DVD kopiëren en Fotoshow voor TV creëren. U kunt dit scherm via de opties van Goya Multimedia zelf aanpassen met eigen veelvoorkomende taken, maar er ook voor kiezen om dit automatisch te laten doen, al naar gelang de taken die u vaak uitvoert.

Unieke functie


Goya Multimedia biedt een functie die we nog in geen ander brandpakket zijn tegengekomen: Online-Backup en -Restore. Deze dienst wordt aangeboden via Magix’ eigen (nieuwe) SecuDrive-dienst. U krijgt na aanmelding 128 MB gratis webruimte cadeau om uw gegevens online te kunnen opslaan en terug te halen. U kunt meer webruimte kopen voor maandelijkse bedragen van € 4,99 voor 1000 MB of € 12,99 voor 3000 MB. Een handige aanvulling voor wie graag overal over zijn data wil kunnen beschikken of niet blind wil vertrouwen op de levensduur van zijn of haar cd’s en dvd’s, al is het natuurlijk de vraag hoe lang de SecuDrive-dienst bij Magix in de lucht blijft. In de Algemene Voorwaarden wordt hier in ieder geval geen enkele garantie voor gegeven.

Vergelijking


Magix heeft natuurlijk al de nodige ervaring met titels als Foto’s op CD & DVD, Film op CD & DVD en Music Studio 2006 Deluxe; pakketten die we in afgeslankte vorm ook weer tegenkomen in Goya Multimedia. Zo wordt voor het bewerken en branden van foto’s en videomateriaal vertrouwd op Foto en Video Easy en wordt het muziekgedeelte vrijwel volledig afgehandeld door Music Manager 2006. Desondanks hebben we nergens het gevoel dat we worden afgescheept met mindere versies; integendeel zelfs. De opties en extra mogelijkheden van met name het foto- en videobrandgedeelte zijn uitgebreid en goed verzorgd. Helaas blijft Magix vasthouden aan de eigen interface, die voor nieuwe gebruikers niet altijd even overzichtelijk is.

Toch ontkomen we niet aan een vergelijking met Nero; de huidige nummer één onder de brandpakketten. Het multimediagedeelte van beide pakketten is vrijwel gelijkwaardig. Beide pakketten bieden meer dan voldoende templates, overgangen, effecten en andere franje om een leuk foto- of videoproject te branden. Voor het branden van cd’s of dvd’s moet u bij Magix Goya Multimedia ondersteuning voor nieuwe features als Blu-Ray en LightScribe missen. Brandopties als overburn, ondersteuning voor dual-layer en herschrijfbare media en werken met imagebestanden zijn wel aanwezig.
Het omzetten naar andere videoformaten ­ een mogelijkheid die Nero met Recode 2 wel biedt ­ is niet mogelijk. Een eigen videospeler en Media Center-applicatie ontbreken eveneens. Wel zit in beide pakketten de mogelijkheid om tv-programma’s rechtstreeks van een ingebouwde tv-kaart op te nemen, inclusief elektronische programmagids. Toegegeven, het zijn functies die misschien niet in een brandpakket thuishoren, maar zowel Nero als Magix Goya willen zich graag als totaal multimediapakket positioneren, en daar slaagt Nero momenteel beter in.
De multimediafuncties, zoals het branden van fotoshows en video-opnamen zijn prima verzorgd, maar dat hadden we niet anders verwacht van de maker van softwarepakketten als Magix Foto’s op CD & DVD en Magix Videostudio Deluxe. Als puur brandprogramma vinden we het ontbreken van LightScribe en blu-ray-ondersteuning een gemis. De toevoeging van Online Backup is een aardige extra, maar biedt te weinig garanties om hier volledig op te vertrouwen. Gezien het minimale prijsverschil met Nero vinden we Nero eigenlijk een betere keuze als totaalpakket.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • online-backup
  • veel multimedia-content meegeleverd
  • tv-programma’s opnemen en verder bewerken of branden
  • geen LightScribe- en Blu-ray-ondersteuning
  • verwarrende, afwijkende interface

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Branden

Tags:

Laatste Vacatures