Creator 2010

Het fijne aan Roxio Creator 2010 is dat u voor weinig geld een gebruiksvriendelijk multimediapakket in huis haalt met zeer veel mogelijkheden. Met Roxio Creator kunt u multimediabestanden archiveren, bekijken of bewerken met een scala aan applicaties.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het startvenster van Roxio Creator 2010 biedt een overzicht van de tientallen verschillende taken die u kunt uitvoeren met de vele verschillende applicaties. Door één van de hoofdrubrieken − Gegevens kopiëren − Video & Films, Muziek & Audio en Foto, aan te klikken, wordt een overzichtelijke pagina getoond met subrubrieken en taken, waardoor u zich nooit zorgen hoeft te maken of u wel het juiste programma opent.

Het startvenster kent twee vernieuwingen. De rubriek Start geeft een overzicht van de taken die u het vaakst uitvoert en de rubriek Leercentrum biedt een scala aan videolessen en pdf-bestanden die u stap voor stap uitleggen hoe u een taak kunt uitvoeren. Dat alle lessen in het Engels zijn, is het enige minpunt van dit leercentrum.

Erg prettig is dat u niet per se het startvenster van Roxio Creator hoeft te gebruiken om een taak te kunnen uitvoeren. Via het programmamenu van Windows kunt u de belangrijkste applicaties ook afzonderlijk starten. Daarnaast kunt u gebruikmaken van twee handige desktop-widgets om snel multimediabestanden te kunnen converteren of om bestanden te branden op een cd of dvd.

Branden en back-uppen

Roxio Creator biedt drie verschillende manieren om een data- of imageschijf te branden. Geïntegreerd in het startmenu zit een eenvoudige optie waarbij u naar bestanden kunt zoeken, projecten kunt toevoegen of alle data vanaf een bepaalde datum automatisch kunt selecteren. Daarna kunt u direct de data branden. Maar het kan nog eenvoudiger met de nieuwe Roxio Brand Widget. Deze verschijnt alleen als er een lege cd of dvd in de brander zit. Na het slepen van een bestand op de widget en een druk op de knop start het brandproces. Een ideale manier om tussentijds uw werk op te slaan op een herschrijfbare schijf.

De uitgebreidste optie krijgt u als u vanuit het startmenu de geavanceerde brandoptie kiest. In dat geval wordt Roxio Creator Classic gestart, waarmee u alle instellingen naar uw eigen hand zet. U kunt de bestanden dan ook comprimeren en versleutelen met een 128-bit encryptie. Kiest u voor de laatste optie, dan kunt u die bestanden daarna alleen nog openen met Roxio Retrieve.

Vervelend is dat u voor het branden naar blu-ray nog steeds een optionele plugin moet aanschaffen voor € 14,99. De high def/blu-ray disc-plugin, die standaard zit in de Engelstalige Pro-versie van Roxio Creator, wordt dan ook actief bij de programma's waarbij u video kunt exporteren.

Met Roxio BackOn Track kunt u eenvoudig backups maken van projecten en bestanden, maar nu ook van uw bibliotheken in Windows 7. U kunt backups plannen, maar het is niet mogelijk om een systeembackup te maken.

Video & Film

De meeste vernieuwingen in Roxio Creator 2010 hebben betrekking op het werken met video. Het was al mogelijk om via de optie Plug and Burn direct videobeelden te capturen en te branden naar dvd. Om dit ook mogelijk te maken voor avchd-bestanden, is de taak avchd-archivering toegevoegd. Hiermee kunt u bestanden op uw hd-camera bekijken en selecteren en direct op een dvd of blu-rayschijf branden zonder kwaliteitsverlies. De gebrande avchd-dvd of blu-ray kunt u vervolgens afspelen op een blu-rayspeler. Het is niet mogelijk om de video te bekijken met de bijgeleverde Cineplayer. Deze moet u eerst voor € 39,99 upgraden naar de Cineplayer BD-versie. Voor dat geld kunt u beter een gratis alternatief downloaden van internet.

U kunt uw video monteren in Roxio VideoWave. Deze nieuwe versie herkent zonder problemen hd mts-bestanden. Monteren in VideoWave is niet moeilijk. U kunt effecten toevoegen, fotoshows maken of met enkele klikken automatisch een film samenstellen. VideoWave richt zich echt op de beginner en u wordt dan ook nergens geconfronteerd met moeilijke instellingen. U kunt uw montage exporteren naar dvd of met de optionele plugin naar blu-rayschijf en de kwaliteit is uitstekend. Het encoderen van avchd-bestanden gaat ook een stuk sneller dan in de vorige versie. Voorwaarde is wel dat uw videokaart Nvidia CUDA of ATI Stream ondersteunt, waardoor de kracht van de grafische processor kan worden ingezet bij het encoderen.

Om een menu te maken voor op een dvd of blu-ray, kunt u vanuit VideoWave uw montage exporteren naar MyDVD. Hier kunt u een van de nieuwe hd-menu’s uitkiezen, die u vervolgens kunt aanpassen. Na het aanpassen van het menu kunt u een voorbeeld bekijken, voordat u de schijf gaat branden.

Video Copy & Convert heeft een zeer prettige vernieuwing ondergaan. U kunt met deze applicatie videobestanden van de harde schijf, maar ook van internet selecteren en converteren voor gebruik op een mobiel apparaat of om af te spelen op een pc. U kunt een van de standaardprofielen selecteren of zelf een profiel aanpassen aan uw wensen.

Wilt u geconverteerde bestanden direct overzetten naar bijvoorbeeld uw mobiele telefoon, dan kunt u de widget SyncIt gebruiken. U kunt van tevoren opgeven naar welke formaten uw foto’s, video’s en muziek moeten worden geconverteerd. SyncIt ondersteunt nagenoeg alle formaten en uitvoer naar hd-resoluties is ook geen probleem. Nadat u uw telefoon hebt aangesloten op de computer hoeft u enkel nog maar een bestand op de widget te slepen om het converteren en overzetten te realiseren.

Muziek & Audio

Roxio Creator 2010 heeft programma's om cd's te rippen, muziek te bewerken, geluid op te nemen, mp3-cd's te branden en om audiobestanden te converteren. Daarnaast kunt u handmatig of automatisch audio-tags wijzigen van muziekbestanden, audioboeken maken of muziek opnemen van internetradio. De veelheid aan applicaties werkt wel eens verwarrend, maar zolang u het startmenu als uitgangspunt neemt, is er wel uit te komen. Dit neemt niet weg dat het makkelijker zou zijn geweest als er een overkoepelende applicatie was geweest, waar vanuit u alle audiotaken kunt uitvoeren. Nu moet u bijvoorbeeld eerst audio opnemen en bewerken in Roxio Sound Editor, om er daarna in de Audiobook Creator er een audioboek met hoofdstukken ervan te kunnen maken.

Gelukkig zijn de verschillende programma's allemaal eenvoudig onder de knie te krijgen, doordat ze min of meer gebruikmaken van dezelfde interface. Daarnaast doet Roxio er alles aan om het u makkelijk te maken. U krijgt zelfs bij het starten van de taak LP's en banden digitaliseren eerst een keurige handleiding gepresenteerd hoe u alles precies moet aansluiten.

Foto

Met PhotoSuite, dat geen vernieuwingen bevat, bewerkt en verfraait u afbeeldingen. De meest voorkomende handelingen worden keurig in een menu aan u getoond. Ook dit programma zult u snel onder de knie hebben. Het enige wat vervelend is, zijn de losse vensters die elke keer verschijnen als u iets wilt aanpassen. Na het bewerken van de afbeeldingen kunt u met de programma Projecten maken uw foto's presenteren in fotoalbums, kaarten, posters of een kalender. Wilt u uw foto's verwerken in een fotoshow, dan kunt u Roxio Photoshow starten. Dit nieuwe programma is een beetje de vreemde eend in de bijt, want het wijkt af van de vormgeving en is niet vertaald naar het Nederlands. Desalniettemin is het een goede applicatie waarmee u leuke fotoshows maakt die u kunt verfraaien met teksten, randen, cliparts en muziek. U kunt uw fotoshow exporteren naar het internet, een bestand of branden op een dvd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veelzijdig
  • eenvoudig in gebruik
  • integratie tussen progamma's kan beter
  • te dure plug-in vereist voor blu-ray
Roxio Creator 2010 is een fantastische collectie van handige programma's. Door de eenvoud van de applicaties en de heldere indeling van het startmenu, is dit pakket ideaal voor de beginnende computeraar. Nagenoeg alle functies die met multimedia te maken hebben, zijn met Roxio Creator 2010 te realiseren. Kortom: een zeer goed product, dat ook nog eens weinig kost.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Branden

Tags: