Burning Studio 10

De Duitse tooltjesmaker Ashampoo heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn brandprogramma Burning Studio 10. Het blijkt zich staande te kunnen houden tussen brand-Goliath Nero en gratis tools als CDBurnerXP.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Burning Studio 10 is in het Nederlands verkrijgbaar, maar dat raden we niet aan: al in de installer stuiten we op nare taalfouten als 'snelhijd' en 'sliedeshows' en in het programma zelf zijn veel opties überhaupt niet vertaald. Sowieso is het opletten geblazen: Ashampoo wil graag zijn eigen toolbar mee-installeren.

Eenmaal geïnstalleerd is Burning Studio 10 een verrassend veelzijdig pakket. Naast het branden van een data- of audio-cd of –dvd is het ook mogelijk om backups te maken. Erg geavanceerd is het niet, want van backups plannen of verschillende backuptypes heeft dit programma geen kaas gegeten, maar het is wel een aardige aanvulling. Jammer genoeg maakt Burning Studio alleen gebruik van Ashampoo's eigen backupbestandsformaat (ashbak). Backups van andere programma's kunt u dus niet terugzetten en zonder Ashampoo kunt u niks met de backup.

Muziek rippen is ook een mogelijkheid, evenals het maken van een slideshow of videoschijfje (u kunt zowel cd, dvd als blu-ray authoren). Tot slot kunt u ook covers ontwerpen op verschillende formaten, een functie die helaas niet helemaal intuïtief werkt. Met skins kunt u het uiterlijk van Burning Studio aanpassen, wat leuk is, maar naar onze mening totaal overbodig.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • compact en toch veel functies
  • branden en backuppen
  • ook videoschijfjes authoren
  • eigen backupformaat
  • niet goedkoop
  • slecht vertaald
Qua functies doet Ashampoo Burning Studio niet onder voor concurrent Nero en in vergelijking met CDBurnerXP (dat gratis is) biedt het wel een hele hoop meer mogelijkheden. Het prijskaartje van € 50 is niet bescheiden; Nero Burning Rom is los voor dezelfde prijs verkrijgbaar. Burning Studio is echter wat Nero in zijn jonge jaren was: een compact programma dat alle taken rondom het branden van schijfjes eenvoudiger maakt.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Branden

Tags: