Zo stel je een Chromebook in

Jij hebt een nieuwe Chromebook gekocht. Mooi, daar ga je ongetwijfeld veel plezier aan beleven. Maar dan moet je ‘m natuurlijk wel goed kunnen gebruiken. In dit artikel leggen we daarom uit hoe je een Chromebook instelt.
#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Chromebook

Maar om dat goed te kunnen doen, leggen we eerst nog even uit wat zo'n laptop precies is. Een Chromebook is een laptop die is bedacht door Google. Hij heeft een eigen besturingssysteem, Chrome OS, en is voornamelijk gericht op werken in de cloud. Dat kent dus zijn eigen voor- en nadelen. Voor de duidelijkheid: dit is dus geen laptop met Windows van Microsoft of mac OSX van Apple. Nee, een Chromebook staat op zichzelf.

Google
Welke Chromebook past bij mij?

Chromebook instellen

Dat kan misschien afschrikken, maar dat is verre van nodig. Het instellen van een Chromebook is binnen een mum van tijd gepiept. Misschien is het zelfs nog wel makkelijker dan wanneer je een gemiddelde Windows-laptop voor het eerst opstart, omdat de synchronisatie met alle Google-diensten standaard is geïntegreerd. Je hoeft geen mail of agenda over te zetten, geen uitgebreide installatieprocedures door of lange updates te draaien, om maar wat te noemen. Het is feitelijk instellen en gaan met die banaan (of eigenlijk: met die Chromebook).

Heb je zelf een Windows-laptop en wil je overstappen, dan is dat weinig gedoe. Er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden en wij leggen die voor je uit. In beginsel komt het erop neer dat je al je content overzet en integreert met de diensten van Google.

Welnu, wat moet je precies doen? Allereerst: mocht je nog geen Google-account hebben, dan moet je deze aanmaken.

Dat kan op tal van manieren, maar het handigste lijkt om dat gewoon tijdens de installatie van je Chromebook zelf te doen. Dat wil zeggen: je start de laptop voor het eerst op en direct komt er een ‘Inloggen bij je Chromebook’-scherm tevoorschijn. Daar kun je via Meer opties -> Account maken een Google Account aanmaken.

Kwestie van een formulier met enkele gegevens invullen en klaar is Kees. Uiteraard kun je deze stap overslaan als je al een Google account hebt. Heb je bijvoorbeeld ooit een YouTube-account aangemaakt, of maak je (via je werk) gebruik van de G-suite, dan zijn die gebruikersaccounts ook geschikt.

Bestanden overzetten naar Google Drive

Wel een belangrijk aandachtspunt: als je de switch naar een Chromebook maakt, is het verstandig om je bestanden van tevoren over te zetten naar Google Drive, de cloudopslagdienst van Google. Waarom? Het scheelt enorm veel kopieergedoe achteraf. Zodra je al je bestanden naar Google Drive hebt overgezet, heb je namelijk al je content en data in de cloud staan. Daardoor is het direct beschikbaar op een Chromebook. Je kunt weliswaar data lokaal opslaan, maar het is veel handiger om ervoor te zorgen dat je overal ter wereld erbij kan - daarvoor kun je dus Google Drive gebruiken.

Hoe je dat doet is eigenlijk heel eenvoudig. Google Drive heeft een standaardfeature waarbij je gewoon bestanden selecteert en sleept naar je eigen bak. Dat kun je doen op de Chromebook zelf, maar wellicht is het handiger om met je (al dan niet zojuist aangemaakte) Google-account in te loggen op je oude Windows of Mac. Ga dan naar https://drive.google.com/drive/my-drive. Log dan in en sleep vervolgens al je foto’s, video’s en overige documenten hier naartoe.

Als je een Chromebook aanschaft krijg je een jaar lang gratis cloudopslag. Je hoeft je dus niet zorgen te maken of je account te vol raakt. Heb je geen Chromebook, maar wil je wel een Google-account, dan krijg je standaard 15 GB aan opslagruimte. Meer informatie hierover kun je vinden op https://one.google.com.

Ready to go

Terug naar het instellen van je Chromebook. Je hebt nu al je bestanden overgezet en een Google-account aangemaakt. Top. Dan ben je in principe ready-to-go, maar er zijn nog wel een aantal handige zaken om even op te letten.

Misschien had je al een Google-account, bijvoorbeeld omdat je een Android-smartphone hebt (of hebt gehad), dan kom je na het installeren op een pagina waarop ‘Apps van je andere apparaten installeren’ terecht. Dat zijn apps die je ooit geïnstalleerd hebt op je smartphone en die eventueel te gebruiken zijn op je Chromebook. Dat kan van alles zijn.

Van een specifieke videoplayer tot een password manager tot apps om je smart home te bedienen. Nu kun je die standaard allemaal installeren, maar het is handiger om ze even langs te lopen. Misschien gebruik je niet alle apps meer, of zijn ze eigenlijk specifiek gericht op je smartphone. Naderhand kun je je gekozen apps terugvinden in het hoofdmenu. En dan ben je klaar om met je Chromebook aan de slag te gaan!

Gastgebruiker Chromebook

Oh en tot slot: wil je een Chromebook gebruiken zonder met een Google-account in te loggen? Je kunt gewoon inloggen als ‘gast’. Ideaal als een vriend of vriendin even snel wat moet opzoeken op het internet, maar je wil voorkomen dat hij of zij zomaar al je bestanden in kan zien.

Google
Welke Chromebook past bij mij?

Het voelt een beetje als het bespieden van je kind, maar tegenwoordig is het niet onverstandig om het surfgedrag van je kroost enigszins in de gaten te houden. Cyberpesten, identiteitsdiefstal - zomaar twee termen die de relevantie van die controle bevestigen. Google heeft speciaal daarvoor een tool bedacht: Family Link. Lees meer in dit artikel.

Geschreven door: partnerredactie op

Category: #brandedcontent

Tags: laptop, chromebook, google drive, google chromebook, chromebook google, google account, chromebook kopen, chromebook installeren