Werken in de ICT - Hoe je jezelf optimaal ontwikkelt

Je bent toe aan een nieuwe uitdaging op ICT-gebied. Een blik op de arbeidsmarkt leert dat er volop mogelijkheden bestaan. Maar hoe maak je nu de juiste keuze en zorg je ervoor dat je alle eruit haalt wat erin zit? Gelukkig bestaan er slimme adviezen waar je écht iets aan hebt. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.
#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met IT Synergy.

De basis

Een goede baan draait al lang niet meer om alleen een goed pakket arbeidsvoorwaarden en een fijn salaris. Gelukkig is dat besef ook aanwezig bij potentiële werkgevers. Steeds vaker bieden organisaties verschillende voordelen als je aan de slag gaat. Aan jou de taak om hier extra aandacht aan te besteden. Zo is het van belang dat je ruimte hebt om tijdens je werk op zowel persoonlijk als professioneel vlak te blijven groeien. Bijvoorbeeld door een extra training of cursus te kunnen volgen. Ook is het prettig als je een omgeving kiest waarin er ruimte is voor je eigen ideeën en projecten: dat motiveert je in je dagelijkse werk. Over motivatie gesproken: een omgeving met enthousiaste en gedreven collega’s zorgt er ook voor dat je altijd vol energie aan je werkdag begint. 

Snel je draai vinden

Waar je ook begint, bij elke nieuwe baan is het altijd even wennen. Bijvoorbeeld aan de nieuwe collega’s, de interne processen en de inhoudelijke projecten. De bedrijfscultuur speelt daarbij een grote rol. In de praktijk werkt een organisatie met een open sfeer goed om snel je draai te vinden. Een open sfeer zorgt er immers voor dat je jezelf kunt zijn en waar er ruimte is voor nieuwe ideeën. Bovendien is de kans groot dat je in zulke omgevingen verschillende soorten collega’s tegenkomt en je hierdoor je horizon verbreedt. Ook niet onbelangrijk: een open werksfeer zorgt ervoor dat je zowel op persoonlijk als professioneel vlak kunt groeien. En eerlijk is eerlijk: daar profiteer zowel jij als de opdrachtgever van.

Balans, balans

Zeker in deze tijden is het belangrijk om de balans te houden tussen werk en privé. Vooral de afgelopen jaren dreigt de grens tussen ontspanning en werk wel eens te vervagen. Als je – ook tijdens werk – ruimte reserveert voor ontspanning, presteer je beter en haal je meer plezier uit je werk. Organisaties die dat serieus nemen, herken je aan de aandacht die zij besteden aan plezier en ontspanning. Bijvoorbeeld als er regelmatig uitjes worden georganiseerd. Of als het kantoor beschikt over een gameroom waar je even stoom kunt afblazen.

Blijven groeien

De kans is groot dat je na een periode toe bent aan een nieuwe uitdaging. Bijvoorbeeld een promotie binnen je huidige functie of zelfs een andere functie binnen de ICT. Het is prettig als de omgeving waarin je werkt, rekening houdt met die situaties. Je weet dan dat je bijvoorbeeld bepaalde certificaten kunt halen of de mogelijkheid hebt om de vaardigheden voor een nieuwe ICT-functie te leren. Dat houdt je gemotiveerd: nu én later.

Voor iedereen

Ben je je nog aan het oriënteren op een loopbaan in ICT? Maak dan slim gebruik van de beschikbare opties om je kansen af te wegen en om te bepalen of een baan in de ICT voor je is weggelegd. Zo kun je in eerste instantie kiezen voor een meeloopstage. Groot voordeel hiervan is dat je in de praktijk ontdekt wat er bij het werk komt kijken en of de bedrijfsomgeving je aanspreekt. Ook een afstudeerstage of een IT-traineeship vormen in de praktijk een goed startpunt. 

Tip: Het roer om

Wist je dat het helemaal niet vereist is om aan de slag te gaan in de ICT met diploma? Inmiddels bestaan er volop mogelijkheden om je te laten omscholen naar een ICT-functie. Steeds meer organisaties zien de voordelen in van werken en leren in de ICT. Iedereen profiteert daarvan: zowel jij als de werkgever. 

De volgende stap

Ben je geïnspireerd geraakt om de mogelijkheden in de ICT verder te bekijken? Bij IT Synergy, een Rotterdams ICT -bedrijf, vind je een uitgebreide collectie aansprekende verhalen en lees je alles over werken in de ICT. Ben je meteen enthousiast, dan kun je kijken naar de openstaande IT-vacatures. Het valt hierbij op dat er uiteenlopende vacatures zijn: zowel voor starters op ICT-gebied als voor doorgewinterde ICT’ers.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met IT Synergy.

Geschreven door: partner op

Category: #brandedcontent

Tags: vacatures, werken, ict, nieuwe uitdaging