}
abonneren

Wat is wifi-tracking?

Door middel van wifi-tracking kan een bedrijf je volgen in openbare ruimte zoals bijvoorbeeld de metrostations. We vertellen je waarom bedrijven dit doen, hoe het werkt en hoe je voorkomt dat je wordt gevolgd.

Als gemeente aan wifi-tracking doet, wordt er een trackingsbedrijf ingeschakeld. Zo'n bedrijf hangt speciale scanners in de straat. Meestal bovenin aan een lantaarnpaal worden deze scanners, die niet opvallen, bevestigd. Het bedrijf van de trackers maakt in overleg met de opdrachtgever afspraken over waar, hoelang en met welk doel metingen worden verricht.

Maar welke gegevens verzamelen ze precies? Bij wifi-tracking wordt één soort gegegeven geregistreed: je mac-adres. Dit staat voor: media access control-adres, een identificatienummer van je mobiele apparaat. Wanneer je bijvoorbeeld met je smartphone verbinding probeert te maken met een wifi-netwerk, zendt hij het mac-adres uit van je smartphone. Uiteindelijk kunnen ze met je mac-adres 'tracken' op welke locaties je bent geweest. Dit zouden ze eventueel kunnen doorverkopen aan commerciele partijen. De gemeente is met wifi-tracking gestopt, omdat dit in strijd was met de wet.

Het verzamelen van deze gegevens voor de gemeente was bijvoorbeeld inzicht te krijgen bij een metrostation hoe druk het is op bepaalde dagen en tijden. Zo kunnen ze deze gegevens meenemen bij de herinrichting van een metrostation of winkelgebied. Een winkel heeft weer een commercieel doel. Ze gaan net even een stap verder. Soms lukt het ze om je mac-adres aan een e-mailadres te koppelen.

Meer informatie over wifi-tracking en hoe je het uiteindelijk kunt voorkomen dat bedrijven je volgen?

Lees meer

Geschreven door: partner op

Category: #brandedcontent

Tags: Wifi, Bitdefender, Wifi-tracking, wifitracking, wifi security

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI