We weten allemaal dat we sterke wachtwoorden moeten gebruiken en hierbij oude wachtwoorden niet opnieuw mogen instellen

© PXimport

We weten allemaal dat we sterke wachtwoorden moeten gebruiken en hierbij oude wachtwoorden niet opnieuw mogen instellen

Geplaatst: 20 januari 2021 - 15:37

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Partnerredactie

We weten allemaal dat we sterke wachtwoorden moeten gebruiken en hierbij geen wachtwoorden hergebruiken. Verstandig wachtwoordbeheer maakt het beheren van je accounts makkelijker en veiliger, bovendien kun je meerdere sloten op de deur zetten, bijvoorbeeld met tweefactorauthenticatie (2FA).

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

Met alle accounts die je in de loop der tijd verzamelt, is het geen doen om overal een sterk uniek wachtwoord voor te bedenken én te onthouden. Het is daarom dat veel mensen zich het ook te makkelijk maken, met wachtwoorden als 123456 en w8woord. Ieder jaar duiken deze voorspelbare wachtwoorden weer op in lijstjes van meestgebruikte wachtwoorden. Want voorspelbaar en makkelijk voor jou, betekent ook voorspelbaar en makkelijk voor iemand die je accounts probeert te kapen. Dat kan bijvoorbeeld voor identiteitsdiefstal, of om met een webshop bestellingen en betalingen te doen. Door even de tijd te nemen voor een wachtwoordmanager en het instellen van 2FA (waarbij je naast een wachtwoord ook een code gebruikt die bijvoorbeeld naar je mobiel wordt verzonden om in te loggen), maak je het jezelf makkelijker en je minimaliseert het risico van accountkaping.

Wachtwoordbeheer

In je browser zit al een prima wachtwoordbeheerder. Wanneer je bijvoorbeeld in de browser (zoals Chrome of Firefox) op je pc een nieuw account aanmaakt, kun je door op het invoerveld te klikken en de optie Een veilig aangemaakt wachtwoord gebruiken selecteren. Dit wachtwoord wordt door de ingebouwde wachtwoordbeheerder van je browser willekeurig aangemaakt en opgeslagen in de wachtwoordbeheerder. Hierdoor hoef je dit wachtwoord niet zelf te onthouden.

Zo’n aangemaakt veilig wachtwoord bestaat doorgaans uit een reeks willekeurige letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Dat maakt het wachtwoord natuurlijk lastig te raden. Maar ook om te onthouden. Daarom is het altijd verstandig de hulp in te schakelen van een wachtwoordbeheerder.

Je browser kan een sterk wachtwoord voor je genereren.

© PXimport

Je kunt natuurlijk kiezen voor een wachtwoordbeheerder in je browser. Dat is al verstandiger dan alles uit je hoofd doen of met pen en papier. Het geeft wel een veilig gevoel om je inloggegevens bij een betrouwbare partij op te slaan. Er zijn veel wachtwoordmanagers, zoals KeePass of de Portefeuille die je vindt in Bitdefender’s beveiligingsprogramma’s zoals , Bitdefender AntiVirus Plus, Bitdefender Internet Security en Bitdefender Total Security.

Wachtwoordbeheerders zijn een betrouwbare kluis waarin je je wachtwoorden opslaat, maar ook als browserplugin het inloggen automatisch voor je doen. Om toegang te krijgen tot de kluis heb je doorgaans een hoofdwachtwoord of biometrische inlog nodig (gezichtsherkenning of vingerafdrukscanner). Ook kun je 2FA inschakelen, zodat je naast het hoofdwachtwoord ook een code gebruikt die naar je mobiel verstuurd wordt.

Bitdefender biedt ook een wachtwoordmanager aan.

© PXimport

2FA

Deze tweefactorauthenticatie zit niet alleen in je wachtwoordkluis, maar ook veel andere diensten maken er gebruik van. Denk aan videobelprogramma Zoom, of diensten als Outlook (Hotmail), je Google-account, Apple en Twitter. Je vindt de optie om 2FA aan te zetten doorgaans in de accountinstellingen onder beveiliging.

Het is verstandig om 2FA in te schakelen. Vooral voor je mailaccount bijvoorbeeld. Deze gebruik je immers voor belangrijke zaken. Denk bijvoorbeeld de mailtjes die je ontvangt als je bij een ander account je wachtwoord wijzigt.

Gehackte sites

Het kan gebeuren dat een account gekaapt wordt, zelfs als je een sterk wachtwoord gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld toepassingen die in hoog willekeurige wachtwoorden op sites afvuren tot er een match is (brute force heet deze methode), of de site in kwestie wordt door hackers binnengedrongen. Het kan gebeuren dat je inloggegevens zijn buitgemaakt. Sommige wachtwoordbeheerders, zoals die in je browser, geven aan wanneer je beter een wachtwoord kunt wijzigen omdat de site gehackt is.

Je kunt ook handmatig kijken welke accountgegevens mogelijk buit zijn gemaakt door hackers. Dit doe je via de site haveibeenpwned.com. Deze site kijkt of je mailadres (en daaraan gekoppelde gegevens) in grote databases staan die in het verleden buitgemaakt zijn door hackers.

 

© PXimport

Beveilig je apparaten met BitdefenderBekijken

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten