Stabiel Logitech Bolt-protocol zonder afluistergevaar

Steeds meer bedrijven stappen over op hippe kantoortuinen met wisselende werkplekken. Veel (externe) medewerkers gebruiken uit ergonomisch en hygiënisch oogpunt liever geen gemeenschappelijke invoerapparatuur. Zij sluiten bij voorkeur hun eigen muis en toetsenbord aan. Dat is niet zonder risico, want bij gebruik van onveilige 2,4GHz-verbindingen dreigt er afluistergevaar. Voorkom dat er bedrijfsgevoelige informatie op straat terechtkomt en verbind invoerapparaten voortaan via Logitech Bolt-technologie.
#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Logitech Bolt

Op elke flexplek veilig invoerapparatuur aansluiten

Nog altijd communiceren allerlei draadloze invoersetjes draadloos via een standaard 2,4GHz-verbinding met systemen. Deze transmissiemethode is relatief gemakkelijk af te luisteren, waardoor cybercriminelen bijvoorbeeld wachtwoorden en bedrijfsgeheimen kunnen onderscheppen. Neem geen enkel risico en sluit invoerapparatuur in het vervolg via het Logi Bolt-protocol aan. Zo weet je zeker dat er geen informatie in verkeerde handen valt. Bovendien profiteer je ook nog eens van een stabiele verbinding met meerdere apparaten.

Wat is Logi Bolt?

Logi Bolt is een nieuw draadloos protocol om een muis en toetsenboord met een pc of laptop te verbinden. Een belangrijk verschil met andere protocollen is de gebruikte techniek. In plaats van een standaard 2,4GHz-signaal gebruikt Logi Bolt bluetooth low-energy als basis. Om de veiligheid te waarborgen, voegde de fabrikant hier eigen ingrediënten aan toe. Het gebruik van bluetooth low-energy biedt naast een hoog gebruiksgemak een aantal voordelen. Zo is deze bekende communicatiemethode toekomstbestendig en heeft het een ruim bereik tot zo’n tien meter.

In zakelijke omgevingen zijn Windows-pc’s allang geen vanzelfsprekendheid meer. Logi Bolt werkt dan ook veilig samen met diverse (mobiele) besturingssystemen, zonder dat de ICT-afdeling hiervoor de trukendoos hoeft te openen. Gebruik toetsenborden en muizen met Bolt-ondersteuning probleemloos onder Windows, macOS, Linux, Chrome OS, Android en iOS.

Extra veilig!

Hackers zijn erg vindingrijk in het blootleggen van communicatielijnen. Ze gaan steeds professioneler te werk, waardoor het belangrijk is om ICT-apparatuur daar optimaal tegen te wapenen. Gelukkig heeft bluetooth van zichzelf al diverse beveiligingsniveaus in huis. Daarbovenop implementeerde Logitech extra beveiliging.

Het draadloze protocol staat alleen versleutelde verbindingen toe, waardoor een Logi Bolt-apparaat en speciale usb-ontvanger uitsluitend met elkaar kunnen communiceren. Voor luistervinken is er dus geen plek. De beveiliging draagt de naam Bluetooth Low Energy Security Mode 1 Level 4 en voldoet aan de hoge eisen van de FIPS-norm (Federal Information Processing Standards). Deze verbindingstechniek staat ook wel bekend als Secure Connections Only Mode. Kortom, je kunt met een gerust hart wachtwoorden en codes invoeren.

Koppelmethode

Vanuit de fabriek zijn de usb-ontvanger en het invoerapparaat (muis en/of toetsenbord) met Logi Bolt-ondersteuning al aan elkaar gekoppeld. Prik de Bolt-ontvanger in een usb-poort en het werkt meteen. Per Bolt-ontvanger kun je maximaal zes invoerapparaten verbinden. Via een zescijferige code koppel je op eigen houtje een extra Bolt-product aan de ontvanger. Op die manier wisselen de apparaten encryptiesleutels uit en ontstaat er een veilige verbinding die van begin tot eind gesloten is.

Gebruik onder Windows of macOS de gebruiksvriendelijke Logitech Options-software om extra Bolt-apparatuur via een code te ‘pairen’. Dat werkt eenvoudig, zodat werknemers hiervoor geen hulp van een systeembeheerder nodig hebben. Met dit programma ontvangt de hardware ook firmware- en beveiligingsupdates.

Heeft de host geen usb-poort? Geen probleem, want het is als alternatief ook mogelijk om een Logi Bolt-muis of -toetsenbord via een reguliere bluetooth-verbinding te koppelen. Nuttig voor smartphones en tablets! Vergeleken met het gebruik van een Bolt-ontvanger is het beveiligingsniveau daarbij wel lager.

Stabiel signaal

Logi Bolt omzeilt de beperkingen van de overvolle 2,4GHz-frequentieband. Dankzij gebruik van bluetooth low-energy ervaar je geen last van conflicterende signalen. Met name in drukke kantooromgevingen met veel ‘ruis’ ben je daarmee in het voordeel. Elke muisklik, muisbeweging en druk op het toetsenbord is raak! Zonder vertraging welteverstaan, zodat je je productiviteit ten volle kunt benutten.

Naar verwachting treedt er op termijn alleen maar meer vervuiling van de drukbezette 2,4GHz-frequentieband op. Stap daarom tijdig over naar een betrouwbaardere communicatiemethode, zodat elk getypt woord altijd op het scherm verschijnt. Vergeleken met reguliere 2,4GHz-invoersetjes gebruikt Logi Bolt een krachtiger signaal. Om die reden is deze nieuwe transmissiemethode praktisch ongevoelig voor interferentie.

Totstandkoming

Bij de ontwikkeling van Logi Bolt gingen de ontwikkelaars van Logitech niet over één nacht ijs. Het Zwitserse bedrijf geldt als een van de bekendste producenten van randapparatuur ter wereld. Er is dan ook alles aan gelegen om klanten een veilige werkomgeving met toekomstperspectief te bieden.

Logitech zag de introductie van een nieuw draadloos protocol als enige mogelijkheid om optimale voorwaarden voor zijn gebruikers te scheppen. Hierbij deed de fabrikant geen enkele concessie. Logi Bolt is gebruiksvriendelijk, veilig, stabiel én snel. Overigens zit het verantwoordelijke ontwikkelteam bepaald niet stil. Diverse professionals blijven Logi Bolt doorontwikkelen, waarbij zij voortdurend inspelen op nieuwe trends.

Logi Bolt-producten

Nieuwe toetsenborden en muizen met ondersteuning voor Logi Bolt zijn al volop verkrijgbaar. De focus ligt op zakelijke gebruikers, aangezien met name bedrijfsnetwerken een belangrijk doelwit voor cybercriminelen vormen. Diverse zakelijke muizen en toetsenborden zijn voorzien van Logi Bolt-compatibiliteit. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de Logitech MX Keys for Business en MX Master 3 for Business. Verder is de compacte Logi Bolt-ontvanger ook los te koop, zodat je Bolt-invoerapparaten op verschillende systemen kunt gebruiken.

Overigens is het ook mogelijk om Bolt-producten via een reguliere bluetoothverbinding met een pc of laptop te verbinden. Hierbij geldt er wel een lager veiligheidsniveau en mogelijk meer ‘ruis’ op de lijn. Gebruik dus bij voorkeur zoveel mogelijk een Bolt-ontvanger.

Veilig en draadloos werken met Logitech Bolt

Bekijken

Geschreven door: partner op

Category: #brandedcontent

Tags: logitech, draadloos toetsenbord, mx anywhere, mx master, mx keys mini, mx keys, veilig verbinden