NAS of SAN, wat is de beste keuze?

Ondernemers op zoek naar veilige opslag voor hun bestanden en back-ups hebben meer keuze dan ooit. Dat is leuk als je van ingewikkelde puzzels houdt, niet als je gewoon die ene oplossing zoekt die kostenefficiency combineert met gemak en hoogwaardige bescherming.

Omdat de cloud vanwege privacywetgeving al snel afvalt, blijven er in de praktijk twee opties over: NAS en SAN. Hoewel de namen bijna identiek zijn, zijn het twee compleet verschillende technieken voor heel verschillende doelgroepen. SAN staat voor Storage Area Network. Het is een opslagtechniek uit de jaren negentig waarbij een apart netwerk voor gedeelde opslag van bestanden werd aangelegd, omdat het reguliere netwerk te traag was. Aanleg en beheer van een SAN is complex en vereist specifiek opgeleide professionals. Gebruik van veelal glasvezelverbindingen maakt SAN bovendien duur, en uitbreiden en upgraden wederom kostbaar en tijdrovend. SAN is eigenlijk alleen voor echt grote bedrijven het overwegen waard.

Synology

NAS staat voor Network Attached Storage. Marktleider op het gebied van NAS is Synology. Het merk beschikt over een ruim aanbod aan zeer innovatieve en prijsgunstige NAS-oplossingen

en biedt haar klanten daarbij wereldwijd professionele ondersteuning. Een NAS van Synology is een energiezuinig stuk hardware met eigen opslag op harde schijven of ssd’s. Dat geldt voor de kleinste met ruimte voor één schijf tot en met de allergrootste, zoals de FS3017 met ruimte voor dertig opslagmedia. Een Synology-NAS biedt dezelfde functionaliteit als SAN, maar gebruikt het gewone kantoor- of thuisnetwerk, is standaard fouttolerant en eenvoudig uit te breiden. Elke Synology-NAS is ontworpen met maximale aandacht voor veiligheid en eenvoud, waardoor voor het beheer geen schaarse professionals nodig zijn. Bovendien werkt een Synology-NAS out of the box samen met elke Windows-, Mac- of Linux-pc, -laptop of -server.

Synology DS2419+ NAS-server.

Enterprisewaardig

Dat ook grote bedrijven steeds vaker voor NAS kiezen in plaats van SAN, komt door een aantal interessante extra’s die vooral een Synology-NAS biedt, maar SAN niet. Met hetzelfde gemak en veelal zonder extra kosten kan de Synology ook worden gebruikt als server voor mail, virtualisatie, videobewaking of een complete Office-omgeving voor alle medewerkers. Een veelvoorkomend scenario is dan ook dat de NAS een groot aantal andere systemen in het netwerk overbodig maakt.

Bedrijven weten al snel een flinke reductie in complexiteit en kosten van de eigen IT te realiseren, zonder daarvoor in te leveren op kwaliteit of zekerheid. Door twee of meer Synology-NAS’en te clusteren is zonder extra kosten of veel moeite een meer dan enterprisewaardige oplossing te creëren.

Synology DS1819+ NAS-server.

Geschreven door: partner op

Category: #brandedcontent

Tags: nas, bescherming, opslag, bestanden, back-ups, san