Microsoft stopt met alle niet-cruciale updates

Veel internationale bedrijven hebben door de coronacrisis te maken met onderbezetting. Microsoft is één van die bedrijven en stopt nu noodgedwongen alle niet-cruciale updates van Windows. Hiermee hoopt Microsoft de beveiliging op orde te kunnen houden en zich te kunnen focussen op het beschermen van de vele thuiswerkers.
#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender.

Onderbezetting is op het moment een internationaal probleem en veel bedrijven proberen daarom zo veel mogelijk personeel op de kritieke onderdelen te plaatsen. Zo ook Microsoft, die met de enorme toename in aantal thuiswerkers de handen vol heeft met de beveiliging van ’s werelds grootste besturingssysteem.

Beveilig je apparaten met Bitdefender

Bekijken

Windows Update

Normaal gesproken brengt Microsoft om de zoveel tijd een nieuwe versie van hun Windows besturingssystemen uit. Deze updates bevatten nieuwe features en lossen regelmatig fouten op die voorkwamen in voorgaande versies. Vaak merk je niks van deze updates, ze gebeuren immers op de achtergrond terwijl je zelf bezig bent op de computer, maar af en toe word je geconfronteerd met een update tijdens het opstarten of afsluiten van Windows.

Deze updates zijn er echter niet alleen om jouw ervaring van Windows te verbeteren, maar beschermen ook je bestanden en gegevens tegen virussen en hackers. Gevonden lekken in het besturingssysteem worden regelmatig gedicht en de beveiligingsschil wordt constant uitgebreid. Windows’ eigen virusbescherming, Windows Defender, hoort daar ook bij.

Thuiswerken en personeelsgebrek

Door de coronacrisis dreigen die updates echter in gevaar te komen. Volgens een persbericht van Microsoft heeft het bedrijf dermate veel last van de COVID-19 crisis dat ze genoodzaakt zijn om het updatebeleid aan te passen. Via het bericht laat de softwaregigant achter Windows weten dat ze voorlopig stoppen met alle C en D-updates. Dat geldt voor alle versies van Windows: van de commerciële Windows Server 2008 SP2 tot Windows 10 versie 1909 voor consumenten.

Het stoppen van de C en D-updates betekent in de praktijk kortgezegd dat Microsoft tijdelijk stopt met het oplossen van fouten en het toevoegen van nieuwe functies. Het beveiligingsteam, dat hoogstwaarschijnlijk onderbezet is geraakt, kan daardoor versterkt worden door de programmeurs die zich normaal gesproken met andere onderdelen bezighouden.

Voorlopig de laatste grote update

Op 22 april heeft Microsoft voorlopig de laatste grote update gelanceerd. Deze update is voornamelijk gefocust op het oplossen van problemen die de productiviteit van thuiswerkers zou kunnen beïnvloeden. De update is beschikbaar voor de versies 1909, 1903 en 1809 van Windows 10. Dat versie 1809 nog een update krijgt is bijzonder, want het bedrijf heeft eerder aangegeven dat de ondersteuning voor die oude versie van Windows 10 zou stoppen. Daar komen ze door de COVID-19 pandemie nu echter tijdelijk op terug om deze belangrijke bugs voor thuiswerkers te repareren.

De laatste grote update die Microsoft voorlopig uitbrengt repareert dertig problemen in versies 1909 en 1903, waaronder een fout die ervoor zorgde dat enkele applicaties na een Windows update niet meer op konden starten. Daarnaast was er een fout die ervoor zorgde dat Windows 10 geen notificaties meer gaf bij het gebruik van een VPN. Het is van zelfsprekend dat deze fouten in een periode waar veel thuis wordt gewerkt belangrijk zijn om te repareren. Deze update is nu al voor iedereen beschikbaar.

Het updaten van het besturingssysteem op jouw computer gebeurt normaal gesproken vanzelf, maar mocht je hinder ervaren van een bug, dan kun je het handmatig forceren. Klik daarvoor op start > instellingen > Bijwerken en beveiliging > naar updates zoeken. Mochten er updates beschikbaar zijn, dan zal Windows vanzelf beginnen met het downloaden en installeren. In sommige gevallen is het nodig om de computer opnieuw op te starten, maar in dat geval geeft Windows vanzelf die melding.

Je computer beveiligen

Door de toename aan bedrijfsgegevens en persoonlijke informatie die op privé computers worden opgeslagen, is het voor hackers nu extra interessant om die apparaten aan te vallen. Hackers vinden altijd nieuwe en inventieve manieren om een computer binnen te dringen. Zorg daarom ook voor een extra virusbescherming zoals Bitdefender Premium Security. Dit geeft een extra bescherming bovenop Windows’ eigen updates zodat je zorgeloos thuis kunt werken.

Bitdefender Premium Security is er niet alleen voor je Windows-computer, maar werkt ook op de computers van Apple zoals Macbooks en iMacs. Daarnaast is het belangrijk om je mobiele apparaten goed te beveiligen, zeker gezien smartphones tegenwoordig nog meer bank- en persoonsgegevens verwerken dan veel computers. Gebruik Bitdefender Premium Security daarom ook op al je Android en iOS apparaten.

Om jezelf extra goed te beschermen kun je naast een virusscanner, ook gebruik maken van een VPN-verbinding. Een VPN verbergt al jouw internetverkeer, waardoor niemand mee kan kijken met wat jij op het internet aan het doen bent. Met Bitdefender Premium Security krijg je onbeperkt toegang tot een VPN-verbinding. Je kunt dus in alle privacy gebruik maken van het internet zonder bang te hoeven zijn dat iemand jouw internetverkeer aftapt.

Beveilig je apparaten met Bitdefender

Bekijken

Geschreven door: partner op

Category: #brandedcontent

Tags: microsoft, online veiligheid, online security, microsoft update