Meer flexibiliteit met een laptop die bij je past

De keuze van een laptop is er de afgelopen tijd alleen maar beter op geworden. Inmiddels kun je kiezen tussen 2-in-1 apparaten, laptops met een touchscreen welke zowel als traditionele laptop als tablet gebruikt kunnen worden: er is altijd wel een laptop die bij je past. Welke mogelijkheden hebben we nu tot onze beschikking?
#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Microsoft.

Vormfactoren

De tijd dat we bij een laptop slechts konden kiezen tussen een apparaat met scherm en toetsenbord, ligt inmiddels achter ons. Moderne laptops met Windows 10 en een Intel Core-processor zijn er in alle soorten en maten. Welk model je kiest, wordt bepaald door verschillende factoren, zoals budget en eisen. De komst van verschillende ‘vormfactoren’ is niet onlogisch: we gebruiken onze laptop voor uiteenlopende taken, die we vaak met elkaar afwisselen. In de ochtend werken we aan onze studie, in de middag ronden we een paar creatieve projecten af en in de avond zetten we onze favoriete serie op.

microsoft
Welke laptop past bij mij?

Convertible en detachable

Een goed voorbeeld van een moderne laptop die aan bovenstaande eisen voldoet, is een convertible model. Zulke laptops kenmerken zich door de verschillende ‘standen’ waarop je het apparaat kunt gebruiken. Naast de traditionele laptopmodus met toetsenbord en scherm, kun je een dergelijke laptop ook gebruiken als tablet door het scherm volledig naar achteren om te klappen, tegen het toetsenbord aan. De standmodus – waarbij je het scherm niet volledig omklapt – leent zich goed voor het gebruik van de touchscreen of het werken met een pen. Tot slot is er de tentmodus: deze is ideaal voor het spelen van een game of het bekijken van je favoriete serie.

Bij een detachable model kun je het scherm lostrekken van het toetsenbordgedeelte om deze als tablet te gebruiken en kun je met je vinger of de bijgeleverde pen gemakkelijk op het scherm schetsen en aantekeningen maken. Windows 10 voelt op dat moment naadloos aan dat je de laptop op een andere manier gebruikt en past hierop de omgeving aan.

Een convertible, of multimodus laptop, kun je in verschillende standen gebruiken.

Altijd bij je bestanden

Laptops die je op verschillende manieren kunt gebruiken, lenen zich uiteraard goed om overal en altijd te kunnen werken. Om te zorgen dat je altijd toegang hebt tot je bestanden, kun je gebruik maken van OneDrive (www.onedrive.com). Hoewel OneDrive een online opslagdienst is, bepaal je zelf of je ook offline toegang hebt tot de bestanden, bijvoorbeeld als je tijdelijk geen internetverbinding hebt. Open de Verkenner (tip: gebruik de toetsencombinatie Windows+E) en klik met de rechtermuisknop op de bestandsmap waarvoor je dit wilt bepalen. Kies Altijd behouden op dit apparaat. OneDrive zorgt ervoor dat de map altijd beschikbaar is, ook als je offline bent.

Toetsenbord, pen of touch

Ook de manier van bediening is flexibeler dan ooit. Uiteraard is er nog het vertrouwde toetsenbord, maar een moderne laptop is ook steeds vaker beschikbaar met een pen en touch-ondersteuning. Met een pen maak je eenvoudig schetsen en aantekeningen op het scherm, die – afhankelijk van de app die je gebruikt – kunnen worden omgezet naar getypte tekst en waarin je eenvoudig kunt zoeken. Windows 10 ondersteunt touch en dat is ook bij de laptops vaak zichtbaar: veel modellen zijn uitgerust met een aanraakgevoelig scherm. Een prima alternatief voor de muis of touchpad.

Aanpassingsvermogen

Laptops die je op verschillende manieren kunt gebruiken, stellen uiteraard ook de nodige eisen aan het besturingssysteem. Windows 10 bekijkt hoe je de laptop gebruikt en houdt hiermee rekening met de werkomgeving. Schakel je over van de traditionele-laptopmodus naar de tabletstand, dan activeert Windows 10 de tabletmodus. In deze modus worden onderdelen zoals werkbalken en knoppen aangepast, zodat je meer ruimte hebt om ze te selecteren. Als de laptop ook is uitgerust met een pen, dan wordt bovendien de Windows Ink-functie geopend. Hiermee kun je onder meer tekst invoeren door met de pen te schrijven en in sommige bureaubladapps de pen als muis te gebruiken. Ook de standmodus, waarbij de laptop als tent wordt neergezet, wordt uiteraard herkend door Windows 10. Zoals je van een moderne laptop mag verwachten.

Moderne laptops met Windows 10 en Intel Core-processor hebben een laag gewicht en slank profiel.

Handzaam en licht

Een kenmerk van moderne laptops is niet alleen verschillende manieren waarop je ze kunt gebruiken, maar ook het fysieke ontwerp. Zo hebben fabrikanten de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan het gewicht en dit zo laag mogelijk gehouden. Dat is prettig, omdat je het apparaat hierdoor eenvoudig overal naartoe neemt. Ook is gewerkt aan het profiel: zo is de dikte tot een minimum teruggebracht. Het resultaat: je neemt de laptop makkelijk mee in je tas, omdat deze weinig fysieke ruimte in beslag neemt. Je merkt: keuze is er volop, zodat er altijd wel een laptop is die bij je past. Overweeg je de aanschaf van een nieuwe laptop? Maak van te voren een overzicht van de taken waarvoor je de laptop in wilt zetten. Op basis hiervan is het kiezen van het juiste model eenvoudig.

microsoft
Welke laptop past bij mij?

Geschreven door: partnerredactie op

Category: #brandedcontent

Tags: tablet, laptop, touchscreen, hybride, flexibel, convertible, detachable