Je gegevens altijd en overal veilig

Of het nu gaat om je zakelijke documenten of om je privébestanden: het is belangrijk om je gegevens goed te beveiligen. Bovendien is het prettig om de zaken gescheiden te houden, vooral nu we steeds vaker ook vanuit huis werken. Gelukkig kun je hiervoor de nodige hulp inzetten, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.
#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Microsoft.

Veiligheid voorop

Het zorgen voor een goede beveiliging hoeft geen uren te kosten: met een moderne laptop voorzien van Windows 10 en een Intel Core-processor beschik je in elk geval over de benodigdheden om veilig met gegevens om te gaan. Beschikt de laptop over Windows Hello? Dan kun je je traditionele wachtwoord om je aan te melden bij Windows, vervangen door een moderne variant. Windows Hello ondersteunt verschillende manieren voor aanmelding, afhankelijk van de laptop. Zo kun je je bij Windows Hello aanmelden met je gezicht. Beschikt de laptop over een vingerafdruklezer, dan kun je je ook aanmelden met behulp van een vingerafdruk. Ook kun je je aanmelden met een pincode. Kies je liever voor een wachtwoord, dan is dat uiteraard ook nog steeds mogelijk.

microsoft
Welke laptop past bij mij?

Instellen

Je vindt de beschikbare aanmeldingsopties via het instellingenvenster van Windows. Je roept dit eenvoudig op via de toetsencombinatie Windows+I. Kies hierna voor Accounts, Aanmeldingsopties en bepaal hoe je je wilt aanmelden. In hetzelfde venster vinden we nog een andere optie waarmee je je laptop verder beveiligt: Dynamisch vergrendelen. Deze optie vergrendelt je laptop automatisch als je je plek even verlaat, bijvoorbeeld om koffie te halen. Hiervoor maakt Windows 10 op een slimme manier gebruik van een apparaat dat je vaak bij je draagt: je mobiele telefoon. Om de optie in te stellen, plaats je een vinkje bij Toestaan dat Windows automatisch uw apparaat vergrendelt wanneer u niet aanwezig bent.

Windows Hello ondersteunt verschillende manieren van aanmelding.

Oogje in het zeil

Beveiliging is natuurlijk meer dan alleen het veilig aanmelden bij Windows. Om te zien of alle onderdelen van de computer goed zijn beveiligd, beschikt Windows 10 over Windows-beveiliging (voorheen ook bekend als Windows Defender). Dit ingebouwde onderdeel helpt beschermen tegen virussen en andere dreigingen zoals ransomware, maar biedt ook firewallbescherming zodat je veilig online kunt gaan. Via het eerdergenoemde instellingenvenster vraag je eenvoudig een overzicht op van de beveiligingsstatus. Kies voor Bijwerken en beveiliging en klik op Windows-beveiliging. Rechts vind je een overzicht van de beveiligingsgebieden, zoals Virus- en bedreigingsbeveiliging, Accountbeveiliging en Firewall- en netwerkbeveiliging. Is er een onderdeel voor verbetering vatbaar, dan zie je dit in één oogopslag aan een uitroepteken en tips om de beveiliging te verbeteren. Een gerust gevoel.

Persoonlijke kluis

Een kopie van je paspoort of rijbewijs, de polis van je reisverzekering, een hypotheekakte: sommige documenten wil je graag extra goed beveiligen. Hiervoor komt de Persoonlijke kluis van OneDrive (www.onedrive.com) goed van pas. Deze functie voegt een extra beveiligingslaag toe aan specifieke documenten. Voordat je toegang krijgt tot de documenten, vraagt OneDrive om een extra verificatie, bijvoorbeeld in de vorm van een vingerafdruk, gezicht, pincode of code die via sms of e-mail wordt gestuurd. Veiligheid voorop! Hier lees je meer: Bestanden beveiligen met Persoonlijke kluis van OneDrive | Internet & Thuis | Computer!Totaal (computertotaal.nl)

Apparaatbeveiliging

Een moderne laptop met Windows 10 en een Intel Core-processor kent ook ingebouwde apparaatbeveiliging. Dit onderdeel zorgt er bijvoorbeeld voor dat de gegevens op de harde schijf extra worden versleuteld en alleen toegankelijk zijn na ‘toestemming’ van de hardware. Ook wordt vaak ondersteuning geboden voor Beveiligd opstarten. Met deze functie kan schadelijke software niet stiekem worden geladen terwijl de laptop wordt opgestart. Zulke software is in staat zichzelf ‘onzichtbaar’ te maken voor de laptop en dus is het belangrijk dat je je hiertegen wapent. Welke beveiliging uiteindelijk wordt geboden, is afhankelijk van de laptop. Via het instellingenvenster, onderdeel Bijwerken en beveiliging, Apparaatbeveiliging, kun je hiervan een overzicht opvragen.

Een handig overzicht dat aangeeft hoe de laptop is beschermd.

Locatie opsporen

Heb je de laptop ergens achtergelaten en wil je snel weten wat de huidige locatie van de laptop is? Ook hiervoor heeft Windows 10 een handige functie in huis. Met Mijn apparaat zoeken kun je je Windows 10-apparaat opsporen als deze is verloren of gestolen. Zorg ervoor dat de functie is ingeschakeld. In het instellingenvenster kies je voor Bijwerken en beveiliging, Mijn apparaat zoeken. Klik op Wijzigen en schakel de optie in. Is de laptop onverhoopt kwijt of gestolen, dan breng je een bezoek aan https://account.microsoft.com/devices. Nadat je je hebt aangemeld, open je de tab Mijn apparaat zoeken. De locatie wordt getoond. Vervolgens kun je het apparaat op afstand vergrendelen, zodat kwaadwillenden geen toegang hebben tot de gegevens.

De juiste laptop

Om te zorgen dat je kostbare gegevens optimaal beveiligd zijn, is het belangrijk om te kiezen voor de juiste laptop. Met een laptop met Windows 10 en een Intel Core-processor haal je de perfecte combinatie van een moderne laptop in huis die rekening houdt met de hedendaagse eisen die we stellen op het gebied van beveiliging. Je kunt je daarmee richten op de dingen die écht belangrijk voor je zijn, zoals productief zijn of ongestoord genieten van entertainment.

microsoft
Welke laptop past bij mij?

Geschreven door: partnerredactie op

Category: #brandedcontent

Tags: windows, laptop, data, intel, beveiliging, veilig, bestanden, gegevens, thuiswerken