}
abonneren

De 5 voordelen van inktjet ten opzichte van laser

Wie denkt aan zakelijk printen, denkt vaak automatisch aan een laserprinter. En dat is niet terecht want inkjets hebben namelijk ook op het (thuis)kantoor een groot aantal voordelen. We hebben de 5 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

1. Energie besparen

Als het om stroomverbruik gaat dan zijn laserprinters echte energieverslinders. Wanneer Europese bedrijven deze apparaten zouden inruilen voor de nieuwste generatie energiezuinige inkjets, zouden ze maar liefst € 4,6 miljoen per maand kunnen besparen. Deze inkjets gebruiken namelijk tot 96% minder energie dan lasers. Inkjets zijn hiermee een serieus alternatief voor ondernemers die een bijdrage willen leveren aan betere leefomgeving.

2. Minder afval

Bij een laserprinter heb je te maken met flink wat afval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toners, drums en al het verpakkingsmateriaal. Bij de nieuwste generatie inkjets zoals de WorkForce Pro RIPS (Replaceable Ink Pack System) printers van Epson is er nauwelijks afval, enkel de lege inktzakken, waarmee u tot 84.000 pagina’s kunt printen. Gecombineerd met het al eerdergenoemde lagere energieverbruik ten opzichte van lasers hebben inkjets hierdoor een veel kleinere CO2-voetafdruk, dit kan oplopen tot een reductie van wel 92%.

3. Sneller printen

Staat bij jou de printer niet de hele dag pagina’s te printen? Dan heb je een printje in veel gevallen sneller uit een inkjet dan uit een laser. Wanneer een laserprinter in standby modus staat en je stuurt een printopdracht, dan heeft deze vaak tientallen seconden nodig om eerst op te warmen. Een inkjetprinter hoeft niet op te warmen (dit is een ‘koude’ techniek) en kent dus geen wachttijden, hij begint vrijwel direct met afdrukken. En als het op het aantal pagina’s per minuut aankomt, staan inkjets inmiddels ook hun mannetje. Het paradepaardje van Epson, de WorkForce Enterprise, print maar liefst 100 pagina’s per minuut, maar ook de kleinere zakelijke inkjetprinters bieden uitstekende printsnelheden.

4. Ook goedkoper bij grotere aantallen

Het is een mythe dat een laserprinter wanneer je veel print goedkoper is. De gedachte is dat de hogere aanschafprijs van een laser ruimschoots wordt gecompenseerd door een lagere paginaprijs omdat er met een toner duizenden pagina’s kunnen worden afgedrukt.

Er zijn inmiddels echter inktpatronen op de markt met een zeer hoog een rendement, zoals de eerder genoemde RIPS-printers van Epson waarmee tot 84.000 pagina’s met 1 set inkt geprint kan worden. Maar ook de EcoTank-printers van Epson (meer gericht op consumenten, ZZP’ers en kleine kantoren) worden standaard al geleverd met voldoende inkt om tot 14.000 pagina’s zwart-wit en 11.200 pagina’s in kleur te printen. Ze beschikken namelijk over grote reservoirs die eenvoudig kunnen worden bijgevuld waardoor de TCO (Total Cost of Ownership) erg laag is. Vergelijk zelf printkosten van lasers en inkjets met de online calculator van Epson.

5. Betere fotoafdrukken

Inkjets en kleurenlasers presteren allebei goed als het gaat om het afdrukken van brieven of grafieken. Wil je echter ook hoogwaardig reclamemateriaal of haarscherpe foto’s printen, dan is de inkjetprinter de winnaar. De reden hiervoor is dat inkjets met een veel hogere resolutie (aantal dots per inch) kunnen afdrukken dan de meeste lasers, desgewenst tot aan de rand van het papier. Bovendien kun je met inkjetprinters afdrukken op fotopapier. Inkjetprinters zijn wat dat betreft veelzijdiger dan de meeste lasers en in veel gevallen dan ook een meer dan goed alternatief voor de traditioneel veel gebruikte laserprinter.

Geschreven door: partner op

Category: #brandedcontent

Tags: Printer, Laserprinter, Inktjet, epson printer, zakelijk printen, inktjets, voordelen inktjet

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI