2,5 miljoen Nederlanders in 2021 slachtoffer van online criminaliteit

© CIDimport

2,5 miljoen Nederlanders in 2021 slachtoffer van online criminaliteit

Geplaatst: 21 maart 2022 - 09:55

Aangepast: 13 december 2022 - 22:25

Partnerredactie

Ruim een op de zes mensen was vorig jaar het slachtoffer van online criminaliteit. Wie is de volgende?

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

Ruim een op de zes mensen slachtoffer

Het CBS staat bekend om de goede en betrouwbare informatie. Elk jaar publiceert het CBS cijfers over criminaliteit, kort geleden verscheen de CBS Veiligheidsmonitor 2021.

De cijfers in de CBS Veiligheidsmonitor 2021 zijn schrikbarend. Bijna 2.5 miljoen mensen waren in dat jaar slachtoffer van online criminaliteit, dit is 17% van de mensen van 15 jaar en ouder. Anders gezegd, ruim een op de zes Nederlanders is slachtoffer.

Online criminaliteit kent vele vormen. Online oplichting, fraude en hacken komen het vaakst voor, gevolgd door online bedreiging, intimidatie, pesten en stalken.

 Verschuiving naar online criminaliteit

Wat in de cijfers van het CBS opvalt, is dat de criminaliteit verschuift. Het aantal slachtoffers van traditionele vormen van criminaliteit daalt de laatste jaren, terwijl het aantal slachtoffers van online criminaliteit juist steeds verder stijgt. Online criminaliteit wordt alsmaar erger.

Het is belangrijk dat je bewust bent van de risico’s en jezelf beschermt. De gevolgen van online criminaliteit zijn soms vergaand en langdurig. Naast financiële schade kan het leiden tot emotionele en zelfs psychologische problemen.

 

© PXimport

 Doe altijd aangifte

Minder dan een op de vijf slachtoffers van online criminaliteit doet aangifte bij de politie. Je aangifte geeft de politie een beter beeld te krijgen en de criminaliteit gerichter aan te pakken. De politie helpt je in sommige situaties verder, bijvoorbeeld door je in contact te brengen met de juiste hulpverlening. Ben je slachtoffer, doe dan altijd aangifte.

 Het internet vergeet niets

Je staat er meestal niet bij stil dat je ooit te maken kunt krijgen met online bedreigingen en intimidatie. Maar wat als je dat toch overkomt? Bijvoorbeeld omdat iemand een bericht van je verkeerd opvat. Het kan ook zijn dat criminelen een compromitterende foto of video vinden en vermoeden dat je daarmee af te persen bent.

Wanneer een bepaalde persoon of groepering het op je voorzien heeft, dan kan het plotseling heel eng worden. Zeker indien je in het verleden informatie hebt gedeeld, waaruit is af te leiden wie je bent en waar je woont.

Wees daarom altijd voorzichtig met de informatie die je op sociale media deelt. Post niet alles en maak je berichten uitsluitend zichtbaar voor mensen die je vertrouwt. Vermeldt nooit je adres en deel geen foto’s van je straat of het uitzicht vanaf je huis. Mensen met wie je een foto of video deelt, kunnen die weer opnieuw delen. Houd daar rekening mee, een foto of video is zo geüpload.

De foto’s die je met je smartphone en tablet maakt, bevatten onderhuids vaak informatie zoals de GPS-coördinaten van de locatie en het apparaat waarmee de foto is gemaakt.

 

© PXimport

 Jongeren extra kwetsbaar

Jongeren zijn zich minder bewust van risico’s, dit zien we elke dag in het verkeer. Maar ook online gedragen zij soms minder voorzichtig. Het is daarom belangrijk dat de ouders hierover met hen in gesprek gaan. Leer ze dat je op het internet niet iedereen kunt vertrouwen en dat je nooit weet wie er aan de andere kant van de lijn zit. Maak duidelijk dat wanneer ze gepest worden, of door bekenden of vreemden onder druk gezet worden om dingen te doen die ze eigenlijk niet willen doen, zij dat niet voor zich moeten houden maar hiervan melding maken.

 Wees op je hoede

Sommige malware kan stiekem je webcam activeren. Installeer daarom software die waarschuwt wanneer een programma of website je microfoon of webcam activeert. Bitdefender biedt hiervoor goede opties.

Wees op je hoede wanneer je online aankopen of verkopen doet. Wanneer je voor je aankopen wel betaald hebt, maar de goederen of diensten niet geleverd krijgt, dan heet dat “aankoopfraude”. Deze vorm van online criminaliteit komt het vaakst voor en is het laatste jaar ruim verdubbeld. Omgekeerd, niet betaald krijgen voor goederen of diensten die wel geleverd zijn, heet “verkoopfraude”. Ook dat gebeurt steeds vaker.

Malafide webshops zien er vaak geloofwaardig uit. Twijfel je over de betrouwbaarheid, koop daar dan niets en zoek een andere webshop. Wees voorzichtig met het kopen van tweedehands goederen van particulieren en handelaren.

Verkoop je zelf iets online, wacht dan met verzenden tot je de betaling ontvangen hebt.

Klik nooit op betaallinkjes in e-mailtjes of whatsapp-berichten, ook niet wanneer het een klein bedrag van een paar cent betreft. Een malafide betaallinkje kan leiden tot het leegroven van je bankrekening. Gebruik de app van de bank en typ zelf de betaalgegevens over, zoals het bedrag en het bankrekeningnummer van de ontvanger. Gebruik een goed antivirusprogramma, bij voorkeur een die ook beschermt tegen phishingmail en aanvullende privacy-opties bevat. Bitdefender is daarvoor de beste keuze, die biedt ook anti-fraude bescherming.

Zorg dat je niet het volgende slachtoffer wordt!

Beveilig je apparaten met BitdefenderBekijken

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten