Welke nieuwe energiebronnen kunnen worden aangeboord?

Gas raakt ooit op en kernenergie is niet de meest duurzame manier om onze huizen van stroom te voorzien. Dat weten we inmiddels, waardoor we al jaren gebruikmaken van wind-, water- en zonne-energie. Maar welke nieuwe energiebronnen kunnen we nog meer gebruiken?

Niet dat de zon elk moment kan opbranden, maar er moeten toch slimmere en effectievere manieren zijn om stroom te maken. En als het even kan op een manier waarbij het milieu zo min mogelijk wordt aangetast. Er zijn een heleboel manieren waarop de aarde ons alternatieve vormen van energie aanreikt. Door deze te combineren met knappe koppen zouden we zomaar eens aanzienlijk duurzamere oplossingen kunnen vinden.

De zee

Eigenlijk maken we veel te weinig gebruik van de kracht van het water. Zo wordt er bijvoorbeeld bij de Hooverdam energie gewonnen uit het vallende water, maar we maken opvallend weinig gebruik van de zee. Er wordt echter wel gekeken naar manieren om meer uit de zee te kunnen halen. Zo schijnt het gebruik van zee-energie 20 procent van de elektriciteitsvraag in Engeland te kunnen ondersteunen. Niet alleen de golfbewegingen, ook de overgangen van eb naar vloed kunnen ons helpen bij het creëren van nieuwe energie. In warme gebieden kunnen de koude waterstromen uit de diepzee worden gebruikt voor het afkoelen van de temperatuur in gebouwen. Zo'n 70 procent van de aarde bestaat uit oceanen, dus het wordt tijd dat we meer onderzoek doen naar hoe we die op duurzame wijze in ons voordeel kunnen inzetten.

De grond

Geothermische energie is eigenlijk nog interessanter dan energie uit de zee. Er kan veel meer energie worden gehaald uit de grond, met behulp van warmwaterbronnen en verhitte stenen. Het enige nadeel is dat het maken van energiecentrales om geothermische energie op te wekken erg duur is, al kun je het warme water uiteraard ook direct gebruiken om gebouwen te verwarmen. Je kunt ook nog dieper de grond ingaan en bij magma terechtkomen. Hiermee wordt in IJsland volop geëxperimenteerd.

Biogas

Er wordt al decennia mee geëxperimenteerd, maar eigenlijk werkt er nog maar weinig op biogas. Dat is jammer, want je hebt er iets organisch voor nodig om het te laten werken, dus er kunnen aanzienlijk meer bronnen worden aangeboord om dit volop in te zetten. Je kunt er bijvoorbeeld planten voor gebruiken, die je daarna weer laat groeien. Het enige jammere is dat je daarvoor vaak weer machines moet gebruiken om de planten uit de grond te trekken (op grote schaal), wat uiteindelijk voor een verhoogde emissie zorgt.

plant aarde groen

© PXimport

Je zou bijvoorbeeld ook algen kunnen gebruiken, waar erg veel energierijke olie in schuilgaat. Je hebt er veel minder van nodig dan bijvoorbeeld gewone planten, waardoor algen één van de meest onderzochte alternatieve plantbronnen van energie zijn van dit moment. Grappig feitje: in Zweden wordt er bij de kust ontzettend veel alcohol geconfisqueerd. Dit wordt niet in de gootsteen gegoten, maar wordt omgezet in biogas voor het openbaar vervoer. Het hoeft dus niet altijd te worden gewonnen uit planten.

De ruimte

Het klinkt een beetje griezelig, maar wat als we energie als een magnetron naar de wereld zou stralen? Er is zoveel zonlicht dat de aardbol nooit haalt: als je dat kunt “opvangen” met zonnepanelen die de stralen als het ware bundelen en doorzenden naar de aarde, heb je een semi-nieuwe variant van energie op de wereld. Een Japanse ruimtevaartorganisatie heeft dit al succesvol getest, maar het is op dit een vrij dure aangelegenheid om het buiten onze dampkring te installeren.

Hydrogen gas

Er is een onuitputtelijke bron van hydrogen gas in de wereld: 74 procent van de massa in ons universum bestaat uit dit geur- en kleurloze gas. Op aarde gebruiken we het vooral in combinatie met zuurstof. Er wordt al flink mee getest door autobedrijven. In een proces dat ook wel kunstmatige fotosyntese wordt genoemd werkt Caltech aan een kunstmatig blad dat zonlicht gebruikt om water en hydrogen te scheiden. Het is de bedoeling dat daar dan vloeibare brandstoffen mee worden gemaakt, zoals we nu diesel hebben.

Watervibraties

De zee mag dan een krachtige bron van energie zijn, een iets rustigere rivier kan ook worden aangeboord om energie te maken. De universiteit van Michigan heeft bijvoorbeeld gebruikgemaakt van draaikolken die het water laten trillen en uiteindelijk kun je daarvan weer energie genereren. Het gaat nog niet erg hard: ze hebben in de Saint Clair River nabij Detroit een installatie gezet, maar daarvan komt maar voor 4 huizen energie.

Er zijn genoeg goede ideeën, maar helaas is de techniek in veel gevallen nog te duur of staat deze nog in de kinderschoenen. Toch geeft het aantal initiatieven goede hoop voor de toekomst. Het zal niet lang meer duren voordat duurzame energie de norm is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten