Verovert Android Go de derde wereld?

Android Go Google
Met de introductie van Android Oreo een jaar geleden, werd ook Android Go beschikbaar. Dit is een speciale versie van Android die geschikt is voor minder krachtigere toestellen die een stuk goedkoper zijn dan iPhones en Samsung Galaxy Note-toestellen. Wordt Android Go het meestgebruikte besturingssysteem in armere landen?

Android Go is bedoeld voor apparaten van 1 GB RAM of minder. Het is niet alleen een kleinere versie van Android, het heeft ook mogelijkheden als het kunnen verminderen van mobiele datagebruik en je hebt ermee toegang tot speciale Google Mobile Services die minder bandbreedte eisen. In de app store van Android Go heb je alleen toegang tot apps die minder geheugen vereisen. Toestellen met Android Go zijn bijvoorbeeld: Nokia 1, ZTE Tempo Go, Alcatel 1 en 1X, Asus Zenfone Live, Motorola E5 Play en Samsung Galaxy J2 Core.

YouTube Go

Hoewel er nooit officieel is uitgesproken dat Go is ontwikkeld voor opkomende markten, is het wel een aannemelijk idee. Het is bedoeld voor ‘low-end’ toestellen en er zitten geo-restricties op. Dat betekent dat je YouTube Go en Google Go niet kunt gebruiken in bijvoorbeeld Amerika, maar wel in bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Een Nokia 1 met daarop Android Go kost ongeveer 60 euro, een schijntje van de 600 euro die in het Westen regelmatig voor telefoons wordt neergeteld.

Er zijn op de wereld naar schatting 3,5 miljard mensen die geen toegang hebben tot internet. Er is voor Google dus zeker nog een grote groep mensen te enthousiasmeren voor Android en dat is het ook van plan. Google noemt het “de volgende miljard gebruikers” en heeft gezegd die in bijvoorbeeld India te willen werven. Er is zeker een grote vis te vangen: in 2017 schijnt een derde van de verkochte Android-toestellen in Amerika een apparaat van minder dan 100 dollar te zijn geweest. Het is alleen de vraag hoe dat in derdewereldlanden is. Volgens Google CEO Sundar Pichai moet een toestel eerder omgerekend 25 euro kosten als je miljoenen Indiërs wilt bereiken.

Nog steeds te duur

Het klinkt allemaal als een prachtig plan, maar er zijn ook kanttekeningen te plaatsen. Op dit moment zijn er Chinese telefoons die in de prijsklasse 75-100 euro zitten en volledig Android aanbieden. Google is er geen fan van en blokkeert niet-gecertificeerde toestellen van Google Apps. Transsion Holdings uit het Chinese Shenzhen heeft met iTel ondertussen wel de positie verworven van tweede meestgekochte telefoonmerk in India. Het biedt al telefoons aan vanaf 15 euro. Vorig jaar verkocht het bedrijf meer dan 50 miljoen telefoons in Afrika, waar het het nummer 1-merk schijnt te zijn.

Android Go Google Go Apps

Android Go zou in arme landen kunnen regeren, maar op dit moment zijn de toestellen die het besturingssysteem gebruiken wel erg prijzig. Een paar jaar geleden toen Android One werd geïntroduceerd had Google hierin een grotere rol kunnen spelen, maar vooralsnog lijkt het erop dat Chinese telefoonbedrijven er met die 1 miljard vandoor gaan. Nu draaien die ook veelal op Android, maar niet specifiek op Android Go. Als Google de derde wereld wil overnemen met Go, dan zal het echt met goedkopere toestellen moeten komen om de consument te verleiden.

En Android One dan?

In 2014 kwam Google met een lijn telefoons genaamd Android One. Dit zijn goedkopere toestellen met minder mogelijkheden dan hun grotere broers. Android One is hardware en software: het zijn toestellen die draaien op een dichte versie van Android waar zelfs telefoonfabrikanten niets aan mogen veranderen en waar Google strenge eisen aan stelt. Ook de veiligheidsupdates komen van Google. Het was de bedoeling dat Android One een grote rol zou spelen in derde wereldlanden, maar het is vooral in bijvoorbeeld Amerika populair bij mensen die het minder breed hebben of simpelweg niet veel geld willen uitgeven aan een smartphone.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Blog

Tags: go, android, google, smartphones, apps, goedkoop