Online gokken in Nederland: mag dat?

Een online pokerspel kan leuk zijn qua spelelement, maar er is ook vaak geld mee gemoeid. En bij zaken waar geluk en geld een rol spelen, is vaak de overheid betrokken. Voor online gokken is het echter maar moeilijk er de vinger op te leggen, daarom werkt de overheid momenteel hard aan nieuwe wetten met betrekking tot online gokken.

Online gokken bestaat uit kansspelen op het internet die je speelt via je computer of smartphone. Je bevindt je in een soort virtueel casino, maar het kan ook een bingo zijn of een wedje op een sportwedstrijd. Of iets waarbij je zelf nog minder invloed of keuze hebt: de lotto. Door geld in je account te zetten kun je geld inzetten bij de spelletjes en als je iets wint, dan komt dat in je account, dat je dan weer kunt laten overmaken naar je eigen rekening.

Poker

Er zijn echter ook mensen die menen dat poker een online gokspel is. Immers worden hier ook hoge bedragen ingezet in een spel waarbij je kansen afhangen van de kaarten die je krijgt. Je kunt het dus best letterlijk nemen: kansspel. Er is een kans dat je wint, maar de kans dat je verliest is vaak nog veel groter. Dat is ook de reden dat de overheid niet happig is op deze business: er is geen controle mogelijk op de eerlijkheid van het spel, maar ook niet op de detectie van kansspelverslaving. En misschien nog wel belangrijker: je kunt niet zeker weten of de speler wel echt meerderjarig is.

Er ligt wel een wetsvoorstel om iets milder om te gaan met kansspelen, zoals bijvoorbeeld in België het geval is. Het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand is echter nog niet aangenomen. Op dit moment worden kansspelen dan ook hard aangepakt. Als ze gebruikmaken van een .nl-extensie, de Nederlandse taal voeren en reclame maken, hebben ze waarschijnlijk al snel de Kansspelautoriteit op hun dak. Ook word je eerder gespot als je tulpen, molens of andere typisch Hollandse afbeeldingen gebruikt om een Nederlands publiek te trekken.

gokken, chips, dobbelstenen

© PXimport

Het is te hopen dat het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand er snel doorheen komt. De Tweede Kamer nam het voorstel al in juli 2016 aan, maar pas op 5 februari jongstleden is het voorstel plenair behandeld in de Eerste Kamer. Vandaag, 12 februari, wordt die vergadering hervat. Een belangrijke zaak, want deze wet maakt het mogelijk voor aanbieders om een vergunning te krijgen om via het internet kansspelen aan te bieden. Er komt dan ook een Centraal Register Uitsluiting Kansspelen, waarmee spelers van deelname kunnen worden uitgesloten. Alle bedrijven met een vergunning voor online kansspelen hebben namelijk ook bepaalde verantwoordelijkheden als het gaat om verslavingspreventie, bijvoorbeeld door te tonen wat spelers al aan geld hebben verloren.

De wet wordt op diverse manieren uitgelegd. Volgens de overheid is het eenvoudig om de consument te beschermen in een gelegaliseerde en gereguleerde markt, maar er zijn ook geluiden die beweren dat het voor de staat vooral een manier is om extra inkomsten te genereren. Deze inkomsten verdwijnen tot op heden nog in de zakken van minder bekende online gok-aanbieders. Een vergunning is ook niet goedkoop: deze schijnt 40.000 euro te gaan kosten.

Uitzonderingen en gedoogbeleid

Er zijn in Nederland twee kansspelen die wel zijn toegestaan, namelijk de Toto voor sport en Runnerz voor harddraverijen en paardenraces. Hoewel de Kansspelautoriteit erg haar best doet meer grip te krijgen op de zaak, spreken we toch van een soort gedoogbeleid op online gokken. Tenminste, zolang je gokt bij een bedrijf dat buiten Nederland valt, zoals Malta of Cyprus. Er gokken naar schatting jaarlijks 500.000 tot 1.000.000 Nederlanders online en dat kan omdat in het buitenland gevestigde gokbedrijven onder de lokale wetten vallen. Dat is dubbel frustrerend voor de overheid, die hiermee namelijk ook miljoenen aan kansspelbelasting misloopt.

We staan dus aan de rand van enorme veranderingen in de wereld van online gokspelen. Het is het doel van de overheid om te zorgen dat 80 procent van de spelers van online kansspelen dit bij een bedrijf doen die dit legaal aanbiedt. Het is echter nog maar de vraag of dat gaat lukken met de hoge instapprijs van 40.000 euro, in een wereld waarin het het al decennia moeilijk is om goed toezicht te houden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten