HTC Exodus: blockchain smartphone voor de massa

Exodus heet hij, de telefoon die HTC weer op de kaart moet gaan zetten. De smartphonefabrikant kan wel een succes gebruiken na jarenlang teleurstellende telefoons op de markt te zetten. Inmiddels is de helft van het bedrijf in handen van Google en gaat het een andere kant op. De kant van blockchain, want HTC’s nieuwe blockchain smartphone is helemaal daarop geënt.

Een donker plaatje waarop blauwe lijnen een rechthoek tonen. Er valt vrij weinig te halen uit de visuele informatie die er bestaat van de Exodus. Dat is erg bijzonder voor een telefoon die over een paar maanden moet verschijnen. Er zijn alleen blauwdrukken, geen foto’s van de uiteindelijke telefoon.

Een groot mysterie

Er valt helaas verder ook niets te zeggen over het uiterlijk van de nieuwe smartphone. Geen kleuren, geen afmeting, geen technische snufjes: het exterieur van Exodus is nog een groot mysterie. En om eerlijk te zijn: de inhoud ook. Het is de bedoeling dat elk Exodus-toestel een node is in een blockchain, wat betekent dat de gebruiker zowel over zijn identiteit als zijn data de baas blijft en er niets naar de cloud gaat.

Eind dit jaar moet Exodus verschijnen en deze zal over de toonbank gaan voor een bedrag van ongeveer 900 euro, wat ongeveer gelijk is aan die andere blockchain-telefoon: Finney (Sirin). HTC wil met Exodus een telefoon aan het grote publiek beschikbaar stellen die het mogelijk maakt om je eigen wachtwoorden, identiteit en data bij je te houden. De telefoon is de hub voor jouw persoonlijke gegevens. Ook kun je op Exodus gebruikmaken van gedecentraliseerde apps.

Exodus komt met een wallet en de mogelijkheid om CryptoKitties te spelen. Bitcoin, Lightning Networks, Ethereum, Litecoin en Dfinity worden ondersteund. De wallet moet de veiligste hardware wallet worden die er is volgens HTC. En CryptoKitties zijn ook vrij uniek te noemen op een mobiele telefoon. Het is een enorme gimmick die vooral qua marketing goed zal werken, zeker omdat HTC tot nu toe de enige telefoonmaker is die dit partnerschap heeft kunnen aangaan.

Efficiënter met cryptovaluta

Het kan echter nog beter, denkt HTC. Het bedrijf zoekt nog naar efficiëntere mogelijkheden om cryptovaluta te kunnen minen op een smartphone. Je kunt je cryptocurrency in ieder geval straks veilig uitwisselen met andere mensen met dezelfde smartphone. Je kunt de telefoon naar alle waarschijnlijkheid zelfs aanschaffen met cryptovaluta.

Of het een goede keuze is om juist nu zo erg op blockchain in te zetten, daar valt over te discussiëren. Cryptovaluta doen het niet fantastisch en bitcoin heeft ook regelmatig last van vage prijsmanipulaties. Het is niet een trend die gestaag aan fans wint, maar desondanks meent HTC dat consumenten klaar zijn voor een telefoon die ideaal is voor anonimiteit. Voor HTC is het hopen dat dat ook klopt, want zo zou het 5000-medewerkers tellende bedrijf mogelijk weer dichterbij hun personeelsbestand van 19.000 man (2013) kunnen komen.

China kwam recentelijk al ter sprake in ons artikel over landen waar VPN’s verboden zijn en ook voor blockchain lijkt dat land er niet klaar voor. HTC is van plan Exodus overal uit te brengen, behalve in China. Phil Chen zei erover: “China heeft andere regels, zelfs op het gebied van hoe Android werkt in het land.

Geschreven door: Laura Kempenaar op

Category: Blog

Tags: smartphone, htc, Exodus, blockchain